Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
2TİH102Türk Mutfağı3+1+044

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı İKRAM HİZMETLERİ
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Bu ders kapsamında, tarih boyunca farklı kültürlerden etkilenen Türk mutfağının teorik ve uygulamalı olarak çalışılması ile geleneksel Türk Mutfağı reçetelerinin günümüzün modern şartlarında uygulanması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Osmanlı-Türk mutfak kültürü, Mutfakta kullanılan teknikler, yiyecek malzemeleri, yiyecek alışkanlıkları ve gelenekleri, Çorbalar, pilavlar, makarnalar ve börekler, salatalar, dolma, sarma ve mezeler, et yemekleri, sebze yemekleri, özel gün yemekleri, tatlılar, şerbet ve kompostolar, Modern Türk Mutfağı’nın etkilendiği diğer mutfaklar, Türk mutfağının modernizasyonu konularından oluşmaktadır.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Düz anlatım (takrir) yöntemi
Gösterip yaptırma yöntemi
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Meryem Can https://akbis.gantep.edu.tr/detay/?A_ID=317542_ogretim-gorevlisi_meryem-can myavuz@gantep.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi, Türk Mutfak Kültürü Ders Kitabı, Eskişehir, 2018
Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk)
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları)
Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık)
Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay)
Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
Ders kitabi, yardimci kitap ve süreli yayinlar

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %5
Sağlık Bilimleri %5
Alan Bilgisi %90

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 12 4 48
Sınıf Dışı Ç. Süresi 2 4 8
Ara Sınavlar 1 8 8
Laboratuvar 12 4 48
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 120

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Türk mutfağı tanımlanabilir.
2 Türk mutfağına ait yiyecekler ile içecekler öğrenilir.
3 Türk mutfağına ait menüler oluşturulabilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Dönem ders akışı hakkında genel bilgi ve derse genel giriş Derse ders saati içerisinde katılımda bulunma Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
2 Türk mutfağına genel bakış ve Türk mutfağının tarihsel gelişimi Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
3 Türk mutfağına ait çorbalar Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
4 Türk mutfağına ait sebze yemekleri Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
5 Türk mutfağına ait et yemekleri Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
6 Türk mutfağına ait bakliyat yemekleri Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
7 Ara Sınav Uygulama sınav konusu ile ilgili araştırma yapma Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
8 Türk mutfağına ait börekler Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
9 Türk mutfağına ait soğuk başlangıçlar/ sarmalar-dolmalar Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
10 Türk mutfağına ait ekmekler Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
11 Türk mutfağına ait tatlılar Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
12 Türk mutfağına ait şerbetler Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)
13 Yarıyıl Sonu Sınavı Yarıyıl sonu uygulama sınav konusu ile ilgili araştırma yapma Uygulamalı Türk Mutfağı (Prof.Dr. Nilüfer Şahin Perçin, Öğr.Gör. Ceyhun Uçuk) Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı (Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları) Geçmişten Günümüze Türk Mutfağı (Doğan Burda Dergi Yayıncılık) Ulusal Gastronomi ve Türk Mutfağı (Prof. Dr. Mehmet Sarıışık, Doç. Dr. Gülçin Özbay) Türk Mutfağı (Nevin Halıcı)


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15
Tüm 4 4 5 4 4 4 4 4 5 4 4 2 2 4 4
Ö1 4 5 4 4 4 4 4 4 5 4 4 2 2 4 4
Ö2 4 4 5 4 4 4 4 4 5 4 4 2 2 4 4
Ö3 4 4 5 4 4 4 4 4 5 4 4 2 2 4 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=445023&lang=tr