Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
2TAŞSMB001Vejetaryen ve Vegan Mutfağı3+1+044

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı AŞÇILIK
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Bu dersin amacı vejetaryen ve vegan mutfağa ait yiyecek ile içecekleri tanımlayabilmek ve bu ürünlere yönelik uygulama becerisi kazanabilmektedir.
Dersin İçeriği Vejetaryen mutfaklarının genel yapısı ve tarihinden bahsedilerek, vejetaryen mutfaklarında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerle yemek hazırlama becerilerinin geliştirilmesine yönelik uygulamalar yapılır. Vejetaryen mutfaklarına has tarihi ve kültürel öğeler ile bu öğelerle uyumlu yemek sunumunu ve organizasyonunu içerir.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Düz anlatım (takrir) yöntemi
Gösterip yaptırma yöntemi
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. Meryem Can https://akbis.gantep.edu.tr/detay/?A_ID=317542_ogretim-gorevlisi_meryem-can myavuz@gantep.edu.tr
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar MİNİ DEV VEJETARYEN YEMEK KİTABI (ALFA BASIM YAYIM DAĞITIM)
Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak)
600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ)
Vegan Pişirici (Umut Recber)
Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık)
Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav)
Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel)
Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı)
Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %5
Eğitim Bilimleri %3
Sağlık Bilimleri %35
Alan Bilgisi %60

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 12 4 48
Sınıf Dışı Ç. Süresi 2 4 8
Ara Sınavlar 1 8 8
Laboratuvar 12 4 48
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 120

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Vejetaryen ve vegan mutfağa ait yiyecekler ile içecekler öğrenilir.
2 Vejetaryen ve vegan mutfağa ait menüler oluşturulabilir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Dönem ders akışı hakkında genel bilgi ve derse genel giriş Derse ders saati içerisinde katılımda bulunma Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
2 Vejetaryenlik ve vegan mutfak hakkında genel bilgiler, vegan yumurta alternatifleri, vejetaryen beslenmede alternatif protein kaynakları Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi. Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
3 Çorbalar (vegan/vejetaryen) Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi. Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
4 Kahvaltılıklar/Hamur İşleri (vegan/vejetaryen) Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi. Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
5 Atıştırmalıklar/Sebze Yemekleri (vegan/vejetaryen) Soslar (vegan/vejetaryen) Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi. Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
6 Salatalar (vegan/vejetaryen) Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi. Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
7 Ara Sınav Ara sınava kadar işlenen ders konularına çalışma Dersin öğretim elemanının verdiği ders notları
8 Pilavlar (vegan/vejetaryen) Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi. Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
9 Şarküteri Ürünleri/İçecekler (vegan/vejetaryen) Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi. Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
10 Tatlılar (vegan/vejetaryen) Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi. Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
11 Mezeler/Başlangıç Yemekleri (vegan/vejetaryen) Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi. Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
12 Tabak Prezantasyonu (vegan/vejetaryen) Öğrencinin derse işlenecek konu ile ilgili ön hazırlıklı gelmesi. Vejetaryen Beslenmesi (Doç. Dr. Efsun Karabudak) 600 Vejetaryen Tarifi (Songül Aykutluğ) Vegan Pişirici (Umut Recber) Vejetaryen Mutfağı (Boyut Yayıncılık) Turkish Vegan Mutfak (Derya Manav) Vegan Yemekler Beslenme Rehberi (Ayşe Mine Şengel) Sağlıklı ve Lezzetli Yemek Tarifleri İle Vegan Beslenme (Hülya Yardımcı) Ünlü şeflerin tarifleri (İnternet sayfaları) Ev Yapımı Vejetaryen Tarifler (Çev. Kemal Köse)
13 Yarıyıl Sonu Sınavı Yarıyıl sonu uygulama sınav konusu ile ilgili araştırma yapma Yemek Tarifleri Sayfaları


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15
Tüm 5 5 5 5 4 3 5 4 5 4 4 2 2 4 4
Ö1 5 5 5 5 4 3 5 4 5 4 4 2 2 4 4
Ö2 5 5 5 5 4 3 5 4 5 4 4 2 2 4 4

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=444782&lang=tr