Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
2TAŞ106Yiyecek İçecek Servisi3+1+043

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Ön Lisans
Bölümü / Programı AŞÇILIK
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Öğretim Şekli Yüz Yüze
Dersin Amacı Kahvaltı servis metotları, Restoranda uygulanacak servis metotları, Bardaki servis metotları,
Sos araç-gereçleri, sos çeşitleri, Banketin servis şekli, Kahvaltı kuveri ve büfesi, Kahvaltı
çeşitleri, servisi ve servis kapanışı, Soğuk ve sıcak başlangıçlar, servisi, Hamur işleri ve
salatalar, Ana yemek, meyve ve tatlı servisi, Personeli bilgilendirmek, görevlendirmek,
Konuk karşılamak, Memnuniyeti tespit etme.
Kuver çeşitlerinin öğretilmesi ve kuver açma becerisinin kazandırılması,
Yiyecek içecek işletmelerinde çalışan servis personelinin ve görevlerinin öğretilmesi, sektörel niteliklerin kazandırılması,
Protokol servisi ve protokol servis düzenin öğretilmesi
Dersin İçeriği Kahvaltı servis metotları, Restoranda uygulanacak servis metotları, Bardaki servis metotları,
Sos araç-gereçleri, sos çeşitleri, Banketin servis şekli, Kahvaltı kuveri ve büfesi, Kahvaltı
çeşitleri, servisi ve servis kapanışı, Soğuk ve sıcak başlangıçlar, servisi, Hamur işleri ve
salatalar, Ana yemek, meyve ve tatlı servisi, Personeli bilgilendirmek, görevlendirmek,
Konuk karşılamak, Memnuniyeti tespit etme.
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Gösterip yaptırma,
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Yok
Dersi Verenler Öğr.Gör. İbrahim DEMİR https://akbis.gantep.edu.tr/detay/?A_ID=187587 ahdevefa.ibrahim@gmail.com
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Sökmen, Alptekin. (2001). Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları. Ankara: Detay Yayıncılık.
Türksoy, Adnan. (1997). Yiyecek-İçecek Hizmetleri Yönetimi. Ankara: Turhan Kitabevi.
Denizer, Dündar. (2018) Yiyecek-İçecek Hizmetleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları

Ders Yapısı
Sosyal Bilimler %3
Eğitim Bilimleri %2
Sağlık Bilimleri %5
Alan Bilgisi %90

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Ara Sınav 1 % 40
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 % 60
Toplam :
2
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 12 3 36
Sınıf Dışı Ç. Süresi 12 2 24
Ara Sınavlar 1 6 6
Uygulama 12 1 12
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 3 90

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Yiyecek içecek işletmeleri ve çeşitleri hakkında bilgi sahibi olur.
2 Servis tekniklerini öğrenir ve bunları uygulayabilir.
3 Farklı servis teknikleri arasındaki farkı bilir ve usule göre gerekli olduğu zaman kullanabilir.
4 Kuver açmayı, kuver çeşitlerini öğrenir ve uygulayabilir.
5 Servis personelleri ve bunların görevleri hakkında bilgi sahibi olur ve niteliklerini bilir.
6 Protokol servisini burada uyulması gereken kuralları öğrenir ve bunları uygular.
7 Servis Personelinin uyması gereken hijyen ve iş güvenliği kurallarını öğrenir ve uygular.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Yiyecek içecek işletmeleri Ders hakkında online araştırma yapmalı
2 Yiyecek içecek işletmelerinin organizasyon yapısı
3 Yiyecek içecek servis personelleri ve görevleri
4 Servis personellerinde bulunması gereken nitelikler
5 Yiyecek-içecek servisi yaparken dikkat edilmesi gerekenler
6 Masaların servise hazırlanması
7 Ara Sınav Sınav haftası öncesinde derste anlatılan konuların tekrarının yapılması gerekir.
8 Kuver türleri
9 Servis Yöntemleri Servis yöntemleri hakkında araştırma yapılmalı.
10 Servis Yöntemleri, Benzerlikleri ve Farklılıkları
11 Ziyafet ve Protokol Servisi
12 Servis Personelinin uyması gereken hijyen ve iş güvenliği kuralları
13 Yarıyıl sonu sınavı Dersle ilgili dönem boyu anlatılan konular tekrar edilmeli ve gözden geçirilmeli.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15
Ö1 5 2 4 4 4 3
Ö2 4 4 4 5 4 3
Ö3 4 4 5 4
Ö4 4 4 5
Ö5 4 4 5 4 5 5
Ö6 4 4 5 5 5 5
Ö7 4 5 4 3 5 4 5

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=444771&lang=tr