Dersin Ayrıntıları
YarıyılKoduAdıT+U+LKrediAKTS
7DIS 453AĞIZ DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ0+19+024

Dersin Detayları
Dersin Dili Türkçe
Dersin Düzeyi Lisans
Bölümü / Programı DİŞ HEKİMLİĞİ
Öğrenim Türü Örgün Öğretim
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Amacı Minor ağız cerrahisi ile ilgili girişimleri göstermek ve uygulatmak ve komplikasyonlar hakkında bilgi vermek
Dersin İçeriği Diş çekimi, Diş çekim komplikasyonları, Odontojenik enfeksiyonlar, oral patolojik oluşumların teşhisi
Dersin Yöntem ve Teknikleri Anlatım, tartışma, soru-yanıt, gözlem, uygulama-alıştırma, örnek vaka incelemesi, sorun-problem çözme, beyin fırtınası, klinik uygulama
Ön Koşulları Yok
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. METİN GÜNGÖRMÜŞ
Dersi Verenler Prof.Dr. Metin Güngörmüş
Doç.Dr. BETÜL TAŞ ÖZYURTSEVEN
Dr.Öğr.Üyesi EBRU DENİZ KARSLI
Doç.Dr. SAİM YANIK
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Staj Durumu Yok

Ders Kaynakları
Kaynaklar Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi, Mustafa Türker, Şule Yücetaş, Ağız Cerrahisi Renkli Atlası, Hermann F. Sailer, Gion F. Pajarola, Çeviri; Reha Ş. Kişnişçi, Hakan H. Tüz, Peterson's Principles Of Oral & Maxillofacial Surgery, Michael Miloro, G.E. Ghali, Peter Larsen, Peter Waite
Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi, Mustafa Türker, Şule Yücetaş,
Ağız Cerrahisi Renkli Atlası, Hermann F. Sailer, Gion F. Pajarola, Çeviri; Reha Ş. Kişnişçi, Hakan H. Tüz, Peterson's Principles Of Oral & Maxillofacial Surgery, Michael Miloro, G.E. Ghali, Peter Larsen, Peter Waite


Ders Yapısı
Sağlık Bilimleri %100

Planlanan Öğrenme Aktiviteleri ve Metodları
Etkinlikler ayrıntılı olarak "Değerlendirme" ve "İş Yükü Hesaplaması" bölümlerinde verilmiştir.

Değerlendirme Ölçütleri
Yarıyıl Çalışmaları Sayısı Katkı
Uygulama 1 % 100
Toplam :
1
% 100

 
AKTS Hesaplama İçeriği
Etkinlik Sayısı Süre Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi 19 4 76
Sınıf Dışı Ç. Süresi 19 1 19
Yarıyıl Sonu Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü   AKTS Kredisi : 4 105

Dersin Öğrenme Çıktıları: Bu dersin başarılı bir şekilde tamamlanmasıyla öğrenciler şunları yapabileceklerdir:
Sıra NoAçıklama
1 Hastadan öykü alabilmeli, sistemik hastalıklar ve ağız hastalıkları ve biyopsi hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Muayene yöntemlerini ve baş boyun anatomisini bilmelidir.
2 Lokal ve rejyonel dental anestezi hakkında bilgi sahibi olmalı, uygulayabilmeli, komplikasyonları yönetebilmelidir. Sinir yaralanmaları ve tedavileri hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
3 Cerrahi set ve protokol, sterilizasyon ve dezenfeksiyon, asepsi antisepsi, flep ve insizyon teknikleri ve gömülü dişler hakkında bilgi sahibi olmalı ve diş çekimi yapabilmelidir. Gelişebilecek acil durumlara müdahale etmelidir. Diş hekimliğinde kullanılan ilaçlar, bu ilaçların etkileşimleri, endikasyon ve kontraendikasyonları hakkında bilgi sahibi olmalı, reçete yazabilmelidir.


Ders Konuları
HaftaKonuÖn HazırlıkDökümanlar
1 Öğrenci kliniğe gelen hastanın gerekli ağız içi ve radyolojik muayenelerini ve değerlendirmelerini yapar. Bu işlemler nöbetçi asistan ve öğretim üyeleri tarafından değerlendirilir. Öğrenciye gerekliyse uyarılar yapılır ve bilgilendirilir. Ardından tedavi planlamasını tamamlar.
2 Öğrenci kliniğe gelen hastanın gerekli ağız içi ve radyolojik muayenelerini ve değerlendirmelerini yapar. Bu işlemler nöbetçi asistan ve öğretim üyeleri tarafından değerlendirilir. Öğrenciye gerekliyse uyarılar yapılır ve bilgilendirilir. Ardından tedavi planlamasını tamamlar.
3 Öğrenci kliniğe gelen hastanın gerekli ağız içi ve radyolojik muayenelerini ve değerlendirmelerini yapar. Bu işlemler nöbetçi asistan ve öğretim üyeleri tarafından değerlendirilir. Öğrenciye gerekliyse uyarılar yapılır ve bilgilendirilir. Ardından tedavi planlamasını tamamlar.
4 Öğrenci kliniğe gelen hastanın gerekli ağız içi ve radyolojik muayenelerini ve değerlendirmelerini yapar. Bu işlemler nöbetçi asistan ve öğretim üyeleri tarafından değerlendirilir. Öğrenciye gerekliyse uyarılar yapılır ve bilgilendirilir. Ardından tedavi planlamasını tamamlar.


Dersin Program Çıktılarına Katkısı
P1 P2 P3 P4 P5 P6 P7 P8 P9 P10 P11 P12
Tüm 4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
Ö1 5 4 5 3 5 2 1 1 1 3 4 1
Ö2 5 5 4 4 5 5 3 3 2 4 5 1
Ö3 5 5 4 3 3 1 1 1 1 3 3 1

Katkı Düzeyi: 1: Çok Düşük 2: Düşük 3: Orta 4: Yüksek 5: Çok Yüksek


https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progCourseDetails.aspx?curCourse=122764&lang=tr