Mimari Dekoratif Sanatlar - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS4
Program İçeriği
Bu programın amacı, iç ve dış mimari yapı dekorasyon sanatlarında, dekorasyon malzemelerinin tasarım aşamalarında, sanat ve teknoloji alanındaki yeniliklerle tasarım alışkanlığı kazanan teknik elemanlar yetiştirmektir. Bu alandan mezun olan öğrenci hem sanat ve kültür varlıklarımızdan olan mimari yapıların aslına uygun bir biçimde korunmasını sağlar, hem de yeni dekorasyon önerileri getirir. Bunun yanı sıra tasarım ve çizim yeteneğine sahip, şekiller arasındaki ayrıntıları algılayabilen, estetik görüşü olan, dikkatli ve sabırlı, alanındaki teknolojik ve sanatsal gelişmeleri göz önünde bulunduran, işletmelerde çalışacak ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla eğitim yapılır.
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Eylem EROL
Tarihçe
Mimari dekoratif sanatlar; tarihî binaların, saray ve cami gibi mimarî eserlerin onarılmasında büyük rol oynar. Kültür varlıklarımızdan olan mimarî yapıların korunması ve aslına uygun dekoratif tekniklerle onarılması gerekiyor. Ancak bu uygulamaları yapan kişilerin, alanda eğitim görmüş olmaları daha da elzemdir.

Tarih öncesi ve tarih dönemlerinde, Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yapılmış olan çok sayıda mimarî eser bulunuyor. Bu kültürel miraslarımıza sahip çıkarak, atalarımızdan bize kalan eserleri doğru tekniklerle korumalıyız. Bu eserlerde kullanılan dekoratif sanatlar ve teknikleri, eserlerin orijinal yapılarına ve malzemelerine göre uygulamak gerekiyor. Doğru tekniklerle ve aslına uygun şekilde yapılan uygulamalar, eserlerin dekoratif süslemelerini uzun süre koruyabiliyor.

Zamanın ve çevresel koşulların olumsuz etkilerine karşı, özellikle mimarî yapılarda çeşitli yıpranmalar oluyor. Hasarların, uygun onarım teknikleriyle onarılması ve dekoratif bezemelerin de aslına uygun olarak yapılmasını sağlamalıyız.

Bu nedenle, uygulamaları yapan kişilerin teknik olarak uzman olmaları gerekiyor. Mimarî dekoratif sanatlar alanında teknik bir uzman olmak için, yükseköğretim kurumlarının ilgili bölümlerinde öğrenim görmek gerekiyor. Mezun olan öğrenciler, yukarıda bahsettiğimiz işleri teknik eleman veya tekniker unvanlarıyla yapabiliyorlar.
Kazanılan Derece
Mimari Dekortif Sanatlar Teknikeri
Kabul Koşulları
Ösym tarafından yapılan merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır. Ayrıca Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olup sınavsız geçiş hakkına sahip olan öğrenciler de programımızı tercih edebilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olanlar, Geleneksel Türk El Sanatları, Seramik, İç Mimarlık, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı, El Sanatları Tasarımı ve Üretimi programlarına geçiş ypabilecektir.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun olan öğrenciler; Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Milli Saraylar Genel Müdürlüğü, Belediyeler, Etüt Proje alanları ile ilgili özel kuruluşlar ve bürolarda gerek ara eleman olarak gerekse bağımsız olarak kendilerine ait işyeri ve atölyelerde çalışabileceklerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=8961