Kimya Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS2
Program İçeriği
Program Profili: Kimya Teknolojisi alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektir. Bu hedef doğrultusunda, ülkemiz yetişmiş insan gücüne ve endüstrisine, temel kimya ve kimya teknolojisi alanında bilgili, bilgi ve deneyimlerini pratik uygulamalara dönüştürebilen, toplumsal ve teknolojik yeniliklere açık, girişimci, üretken, insan ve çevreye saygılı, öz güvene sahip ara elemanlar (kimya teknikerleri) kazandırmak.
Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi YUSUF YILMAZ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör.Dr. ERHAN DURUR
Tarihçe
Kimya Teknolojisi Programı 2016 yılında Naci Topçuoğlu MYO'da kurulmuş ve ilk öğrencilerini 2016-2017 döneminde almaya başlamıştır. Kimya Bölümü Öğretim Programı 2 Yıllık Eğitimi Kapsamaktadır. Ön Lisans öğreniminin sonunda öğrenciler Kimya Teknikeri ünvanı almaktadır.Kimya Teknikeri ünvanı alan mezunlarımız endüstrinin geniş sektörlerinde gereksinim duyulan birçok alanda çalışabilmekte ve genellikle de laboratuvar esaslı işlerde istihdam edilmektedir Dersler bölüm öğretim elemanları ve diğer bölümlerden birkaç öğretim elemanı tarafından verilmektedir. Kimya Programında 1 Doktor Öğretim Üyesi ve 1 Öğretim Görevlisi Doktor görev almaktadır.
Kazanılan Derece
Teorik ve uygulamalı dersler alarak mezun olan öğrencilere “önlisans diploması” verilmekte ve bu diplomaya sahip olanlar tekniker olarak çalışabilmektedir.
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve Dengi okul Diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci seçme sınavında yeterli puanı alması gereklidir.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans programını bitiren kişi çalıştığı işyerinde performansına göre yöneticiliğe kadar yükselebilir. Ayrıca; *Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilir veya, *DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile Fen, Fen Edebiyat veya Mühendislik Fakültelerine geçiş yapabilir. Dikey geçiş yapanlar mezuniyet sonrası “Kimya Mühendisi veya Kimyager” ünvanı alır.
Mezuniyet Koşulları
1. Programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak.
2. Programda mevcut olan derslerin tümünü başarı ile tamamlamak için 4.00 üzerinden 2.25 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve mesleki stajını başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Kimya Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda; 1.Cam fabrikaları, 2. Lastik ve kauçuk fabrikaları, 3. Çimento fabrikaları, 4. Kâğıt fabrikaları, 5. Şeker fabrikaları, 6. Boya fabrikaları, 7. Gıda sektörü, 8. İlaç sektörü, 9. Gübre fabrikaları, 10. Toprak sektörü, 11. Kozmetik ve temizlik sektörü, 12. Enerji sektörü, 13. Petrol sektörü, 14. Otomotiv fabrikaları, 15. Metal sektörü, 16. Deri sektörü, 17. Tersaneler, 18. Tekstil sektörü, 19. Petrokimya , 20. Sağlık sektörü, 21. Maden sektörü, 22. İnşaat sektörü, 23. Ahşap sektörü 24. Su Kimyasalları 25. Yağ fabrikaları Ayrıca, kimyasal üretime yönelik atölye ve fabrika olmak üzere kendi işletmelerini kurmaları da mümkündür. Kimya sektörünün yurt çapındaki yaygınlığı düşünüldüğünde iş bulma olanakları yeterli ve iyi düzeydedir. Kazançları çalışılan kuruluşun türüne, çalışılan pozisyona, firmanın ücret politikasına ve şehre göre değişmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, "Ders Planı-AKTS Kredileri" nde ayrıntılı olarak yer almaktadır.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=8960