Organik Tarım - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Organik Tarım programı, Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bünyesinde kurulmuştur. Programının amacı; organik tarım konusunda faaliyet gösteren tüm işletmelerin, kamu veya özel sektör kuruluşlarının organik tarımla ilgili kısımlarının ihtiyacını karşılayacak veya kendi işini kurabilecek; analitik düşünme yeteneğine sahip, problem çözen, girişimci organik tarım meslek elemanları yetiştirmektir.


 


Organik Tarım programı temelde organik prensipler çerçevesinde tarımsal üretim (bitkisel ve hayvansal üretim) ilkelerini esas almakla birlikte konvansiyonel tarımsal üretim sistemlerini de kapsamaktadır. Bu nedenle öğrenciler, özelde organik bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili derslerin yanında diğer tarımsal üretim şekillerine ilişkin bilgilerle de donatılmaktadırlar. Öğrenciler iki yıllık öğrenimleri süresince organik tarım alanındaki güncel gelişmeler hakkında da bilgi sahibi olmaktadırlar.

Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Aydın ATAKAN
Tarihçe
Gaziantep Üniversitesi Araban Meslek Yüksekokulu Yüksek Öğretim Kurulunun 30 Haziran 2009 tarihli kararı ile kurulmuştur. 2010-2011 Öğretim Yılında Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Organik Tarım Programı ile eğitim-öğretime başlamıştır.



Meslek Yüksekokulumuzda; Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Organik Tarım, Veterinerlik Bölümü, Laborant ve Veteriner Sağlık ve Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü, Çocuk Gelişimi Programları aktif olup öğrenci alımına açık durumdadır.



Ayrıca Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Bitki Koruma ve Bilgisayar Kullanımı Bölümü, Bilgi Yönetimi Programı açılmış olup YÖKSİS’de pasif durumdadır.



Araban Meslek Yüksekokulu, Toprak Analizi Uygulama ve Araştırma Laboratuvarı 23.07.2018 tarihinde almış olduğu yetki ile toprak analizi yapmaktadır.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere ORGANİK TARIM MESLEK ELEMANI ÖNLİSANS DERECESİ verilecektir.
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, Organik Tarım programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen Yüksek Öğretime Giriş Sınavı (YGS) sınavında başarılı olanların YGS-5 puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır.
Üst Kademeye Geçiş
Ön Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile kontenjanlar ölçüsünde Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümlerine geçerek Lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin ders olarak toplamda 240 AKTS kredi almış ve başarmış olması, ilgili staj ve uygulamaları başarmış olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda, Organik Tarım yetiştiriciliği yapan özel çiftliklerde, Organik ürünlerin Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşlarında ve çiftçi örgütlerinde tekniker olarak çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir:
Yarıyıl Harf Notlarının Katsayının 100 Puan
Ders Notu Katsayısı Üzerinden Karşılığı
AA 4.0 90-100
BA 3.5 85-89
BB 3.0 80-84
CB 2.5 75-79
CC 2.0 70-74
DC 1.5 60-69
DD 1.0 50-59
FD 0.5 40-49
FF 0 39 ve aşağısı
Ayrıca;
a) (I) eksik, (S)yeterli, (U) yetersiz, (NA) devamsızlık nedeni ile başarısız olarak ifade edilir.
b) (I) notu, hastalık veya geçerli başka bir nedenle yarıyıl içinde başarılı olduğu halde, ders için gerekli koşulları tamamlayamayan öğrencilere verilir.
Öğrenci herhangi bir dersten (I) notu aldığı takdirde; yarıyıl ders notlarının Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına teslim tarihinden itibaren 15 gün içinde eksikliklerini tamamlayarak bir not almak zorundadır. Aksi halde (I) notu kendiliğinden (FF) veya (U) notu haline gelir. Ancak, uzayan bir hastalık ve benzeri hallerde, Bölüm Başkanlığının önerisi ve Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulunun onayıyla (I) notunun süresi bir sonraki kayıt döneminin başlangıcına kadar uzatılabilir.
c) (S) notu, kredisiz derslerden geçen veya staj çalışmasını başarı ile tamamlayan öğrencilere verilir. (S) notu ayrıca Üniversite dışından nakil yoluyla gelen öğrencilere evvelce almış oldukları ve denkliği Bölüm Kurulunun önerisi üzerine Fakülte/Yüksekokul Yönetim Kurulunca kabul edilen dersler için de verilir.
d) (U) notu, kredisiz dersler ile staj çalışmasında başarı gösteremeyen öğrencilere verilir.
e) (I), (S) ve (U) notu, not ortalaması hesaplarında dikkate alınmaz.
f) (NA) notu, derse devam yükümlülüklerini yerine getirmeyen öğrencilere verilir. (NA) notu, not ortalaması hesabında (FF) notu gibi işlem görür.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=414