GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY1
Program İçeriği

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı, Gıda kalitesi ve güvenliğini sağlamak için hammadeden başlayarak, gıda ile temasta bulunan tüm madde ve malzemeleri de kapsayacak şekilde, gıdaların üretim ve depolama aşamalarında teknik ve hijyenik şartları sağlayacak şekilde, gıda denetim ve kontrol hizmetlerini sağlayabilecek, bu süreçteki tüm aşamalarda numune alma, alınan numunelerin fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal analizlerini yaparak raporlayabilecek niteliklere sahip teknikerler yetiştirmek amacıyla eğitim veren bir programdır.

Bu programın kontenjanı 45 öğrencidir. Bu program mezunları gıda işletmeleri, gıda kalite kontrol ve analiz laboratuvarlarında, araştırma-geliştirme laboratuvarlarında çalışabilirler.

Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Gülten Şekeroğlu
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Ayşe Sevgili
Program Başkanı
Öğr.Gör. Ayşe Sevgili
Tarihçe
Gıda İşleme Bölümü, 2009 yılında Gıda Teknolojisi Programı ve Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı olmak üzere iki programla kurulmuştur. 2008–2010 yılları arasında gerçekleştirilen İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Yaygınlaştırılması (İKMEP) Projesi, programların gelişimine önemli katkı sağlamıştır. Bu projeyle oldukça donanımlı laboratuarlara sahip olunmuştur. Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı, Türkiye'de ilk kez, Atatürk Üniversitesi ile beraber, Gaziantep Üniversitesi'nde açılmıştır.
Kazanılan Derece
Gida Kalite Kontrol Teknikeri
Kabul Koşulları
TYT (Temel Yeterlilik Testi) Puanı ile ÖSYM tarafından kontenjan dahilinde merkezi yerleştirme gerçekleştirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans derecesine sahip mezunlar, Dikey Geçis Sinaviyla, YÖK’ün belirledigi kriterlere göre lisans programlarina geçis yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Önlisans diplomasi verilebilmesi için; ögrencinin kayitli oldugu bölümün önlisans programini, programda belirtilen tüm ders ve stajlarin her birinden en az (DD) ve/veya (S) notu alarak tamamlamis olmasi, toplamda en az 120 AKTS’yi tamamlamis olmasi ve genel not ortalamasinin 4.00 üzerinden en az 2.00 veya üstünde bulunmasi gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olanlar, Gida ürünleri üreten ve isleyen firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluslarinda istihdam edilirler. Ögrenciler, programin gerektirdigi ögretim faaliyetleri, istihdam olanaklari ve planlama konularinda çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, Gida Isleme Bölümü ile ilgili isletmeler, meslek odalari ve meslek elemanlari ile is birligine yönlendirilir.



Ölçme ve Değerlendirme
1 Ara Sınav
1 Final Sınavı



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=401