DIŞ TİCARET - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Dış Ticaret Programı, dış ticaret sektörünün sürekli değişen ve gelişen nitelikli personel ihtiyacını karşılayacak özelliklere sahip, dış ticaret elemanı olarak çalışabilecek uzman işgücü yetiştirmeyi hedeflemektedir. Bölüm Temel derslerinin tamamlanması ile alana yönelik derslere ağırlık verilmektedir. Derslerin uygulamaları sektör ile işbirliği yapılarak yerinde eğitim ile gerçekleştirilmektedir. Programda ders kitaplarıyla verilen teorik bilgileri desteklemek ve pekiştirmek için çeşitli uygulama eğitimleri de verilmektedir. Bölümden mezun olan öğrenciler, Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik hükümleri uyarınca örgün veya Uzaktan Eğitim Sistemi ile öğrenim yapan programlara dikey geçiş yapma olanağına sahiptir.
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Yusuf YILDIZ
Tarihçe
Nizip Meslek Yüksekokulu (NMYO) 1997 yılında kuruldu. Özellikle bölgenin ihtiyaç ve talebine göre belirlenen (9) ayrı programda eğitim ve öğretime devam edilmektedir.

Dış ticaret bölümü, bölge ve ülke genelinde ihtiyaç duyulan kalifiye ara elemanları yetiştirmektedir. Bölgenin gıda, yağ, organik tarıma yönelik işletme potansiyeli göz önüne alınarak belirlenen bu programlardan mezun olan öğrenciler, Dış ticaret alanında teknik-idari eleman olarak iş bulabilmektelerdir.
Kazanılan Derece
Bu programdan mezun olanlara "DışTicaret Meslek Elemanı" unvanı verilir. Dış ticaret meslek elemanları ihracat ve ithalat firmalarında, lojistik hizmet sağlayıcı işletmelerde, gümrük müşavirliklerinde ve gümrük müdürlükleri ile KPSS sonucunda nitelik şartı genel olan kadrolara da atanarak kamuda da görev alabilirler.
Kabul Koşulları
Programa kayıt olabilmek için;

1-Lise ve dengi okul diplomasına sahip olmak,

2-Yükseköğretime Kurumları Sınavından (YKS) yeterli puanı alarak ÖSYM tarafından yerleştirilmek gerekmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlarımız Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde yapmış oldukları tercihlere göre lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.Ayrıca Dikey Geçiş Sınavına girmeden Açık Öğretim Fakültesine de dikey geçiş yapabilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmek için programda mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 100 üzerinden en az 50 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak zorunludur.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu program mezunları; Eşya, yük ve yolcu taşımacılığı yapan tüm sektörlerde, İthalat-İhracat şirketlerinde , hizmetler sektöründe ve kamu kurumlarında değişik alt başlıklarda ( İthalat-İhracat sorumlusu,operasyon sorumlusu, İthalat-İhracat programlamacısı,Gümrük muayene memuru v.b) olarak istihdam edilebilirler. KPSS sınavı ile memur olarak atanabilmektedir. Lisans tamamlama yaptıkları takdirde Gümrük muşaviriliği sınavından başarılı olmaları halinde Gümrük Müşaviri olabilirler ayrıca akademik personel olarak üniversitelerde istihdam edilebilime olanakları da vardır.
Ölçme ve Değerlendirme
Programda değerlendirme kıstasları ana yapı itibariyle; kuramsal dersler, laboratuar çalışmaları ve uygulamalı çalışmalar olarak düzenlenmiştir. Her ders için dönemlik olarak en az bir ara sınav ve final sınavı yapılır. Öğretim elemanının dersin durumuna göre dönem içinde Quiz, ev ödevi, proje, saha çalışması v.b. öğretim faaliyetleri yaptırabilir. Öğretim Elemanları ara sınav, final sınavı, quiz, proje v.b. faaliyetlere göre başarıyı değerlendirmekte oralarını değiştirmekte serbesttir.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=371