TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKLERİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY1
Program İçeriği

Bu programda, klinik ve diğer araştırma laboratuvarlarında kullanılan yöntem ve cihazların işleyişi, tahlillerin yapılması konularında teknik eleman yetiştirilir. Mezunlar bireysel olarak çalışma yetkisine sahip olmayıp özel sağlık veya kamu kuruluşlarında iş bulma imkanına sahiptirler.. Programın teorik ve bir kısım uygulamalı dersleri yüksekokul bünyesinde yapılırken, staj ve diğer uygulamalar Gaziantep Üniversitesi. Tıp Fakültesinde yapılmaktadır. Dersler programda görevli öğretim üyeleri ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Gelişen teknolojiye ve nüfus artışına paralel olarak mesleğin geleceği aydınlık olup, KPSS sınavında başarılı olanlar kamu kurumlarında kolaylıkla istihdam edilebilirler. Bunun yanı sıra özel laboratuvarlarda da istihdamları mümkündür.

Eğitim Süresi: 2 yıl

Diploma türü: Önlisans

Derslik Sayısı: 7

Laboratuar sayısı: 1

Öğrencilerde Aranan Nitelikler:

Fiziksel Özellikler: Kanunen bir kısıtlama olmamakla birlikte, bu meslekte el ve göz becerisi gerektiğinden bu uzuvlarında bir sakatlığın olmaması, mezuniyet sonrası şahsın başarısının yüksek olmasında etkendir. Gece ve/veya gündüz nöbet şeklinde çalışma olabileceğinden ve laboratuvarlarda devamlı ayakta durulduğundan bununla ilgili ortopedik bir sakatlığın olmaması da dikkate alınmalıdır.- Yetenek: El becerisi ve sabır gerektiren işlere yatkın olmak ve kan, balgam, idrar, dışkı, meni ve diğer biyolojik sıvılar veya operasyon ürünleri ile çalışma yapmaktan etkilenmemek.- İlgi: Teknik cihazlara, bilgisayar ve diğer otomasyon cihazlarına ilgisi olmak.

Yüksekokulda Eğitim Sırasında Yapılan Staj Uygulama Ve Süresi:

Yüksekokulumuzun tüm programlarının I. ve II. Sınıf yaz döneminde 30 günlük zorunlu uygulaması ve II. Sınıfın Bahar yarıyıl döneminde de haftada 5 gün olmak üzere 14 hafta hastane uygulaması yapılmaktadır.

Programı Bitirenlerin Ünvanı Ve Çalışma Alanları:

Bu programı bitirenler “Sağlık Teknikeri” ünvanı almaktadırlar. Çalışma alanları Devlet ve özel kuruluşlardaki tüm tıbbi tahlil laboratuvarlarıdır.İŞ İMKANLARI: Devlet Memurluğu sınavını kazanmak ve atanmak şartı ile bu sektördeki Devlet Hastaneleri, Sağlık Ocakları, Üniversite Hastaneleri ve S.S.K Hastaneleri’nin Tahlil laboratuvarları ve özel sektördeki hastane, tıbbi laboratuvar ve polikliniklerde tekniker olarak çalışabilirler.

Mesleğin Geleceği:

Tıbbi Laboratuvar sektöründe her geçen gün özel ve resmi kuruluşlara ait laboratuvarlar artmaktadır. Geçen yıllarda bu bölümlere Tıbbi Laboratuvar eğitimi görmüş eleman bulunamadığı için Lise mezunu veya Kimya ve Biyoloji gibi bölümlerden eleman alınmakta idi. Ançak artık özel kuruluşlar kendi işyerlerinde 4 yıllık okul mezunlarına göre daha düşük ücretle çalıştırabilecekleri ve özellikle 2 yıllık Tıbbi Laboratuvar eğitimi gören kişileri tercih etmektedirler. Tıbbi Laboratuvar bölümünden mezun olanların büyük bir yüzdesinin bu alanda iş bulmaları da bu durumu teyit etmektedir. Bu nedenle bu bölümün ve mezunlarının gelecekte daha değerli olması beklenmektedir.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. Abdullah Tuncay DEMİRYÜREK
Program Başkanı
Öğr.Gör. Mehmet ERDEM
Tarihçe
Kazanılan Derece
Ön lisans
Kabul Koşulları
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Programına; önce Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından “Ortaöğretim Başarı Puanı”na (OÖP) tercih eden öğrenciler yerleştirilmektedir. 40 kişilik kontenjanın açık kalması durumunda YGS-2 puan türü sonuçlarına göre ÖSYM tarafından merkezi yerleştirme ile öğrenci alınmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından ilgili mevzuat düzenlenmektedir. Sağlık Bakanlığı’nin üst öğrenim olarak saydığı bölüm ve programlara DGS-Dikey Geçiş Sınavı ile geçebilmektelerdir.
Mezuniyet Koşulları
120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, 30 iş günü yaz stajı veya MUP118 Mesleki Uygulama Projesini basari ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Tibbi Laboratuvar Teknikleri Programi mezunlari üniversite ve devlet hastaneleri, saglik ocaklari, özel klinikler ve tahlil laboratuvarlarinda, diger saglik kuruluslarinin arastirma merkezlerinde, halk sagligi enstitülerinde ve gida sanayii isletmelerinde, tip alaninda arastirma ve gelistirme çalismalari yapan kurum ve kuruluslar ile arastirma merkezlerinde görev yapabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Vize –Final – ve Tek Ders Sınavı yapılmaktadır. Vizenin %40 Final %60



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=363