Halıcılık ve Kilimcilik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SÖZ1
Program İçeriği
Öğrencilere temel mesleki bilgilerin yanı sıra, iş dünyasının gerek duyduğu yabancı dil bilgisi, mesleki tasarım programlarını kullanma gibi donanımları kazandırılması, ayrıca problem süreçlerinin çözüm aşamalarını tasarlayabilmeleri ve çözüm önerileri geliştirebilmeleri için bilgi ve duyarlılığa sahip olmaları amaçlanmaktadır. Eğitim öğretim süreçlerinde problemlere çözüm getirme yeteneğini kazanmış olmaları, girişimci, iletişim yönleri güçlü, sanatsal gelişimleri inceleyen, takım ruhuna sahip halı-kilim teknikerleri olmaları programın temel hedeflerindendir.
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Eylem EROL
Tarihçe
Türkler, Anadolu’ya geldiklerinde (MS 1071) kendilerinde yüzyıllar önce bu topraklara yerleşen uygarlıkların temelini atmış oldukları ileri seviyede bir dokumacılık bulmuşlardır. 1962 yılında Çatalhöyük kazılarında elde edilen Neolitik devre ait (MÖ 6000) dokuma parçaları, Anadolu’da dokumacılık tarihinin çok çok eski olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu olay dünya dokumacılığının başlangıcını tahminlerin de ötesine götürmektedir. Bugünün Türkiye’sindeki dokumacılık, Orta Asya’dan kalkıp tarih öncesi Anadolu’sunun gelmiş geçmiş medeniyetleri ile yoğrulan, birbirini kovalayan kuşakları ile dünden bugüne getirdiği bir dokumacılıktır.
Kazanılan Derece
Halı Teknikeri
Kabul Koşulları
Meslek Liselerinden Meslek Yüksekokullarina sinavsiz geçis uygulamasi ile, programa kayit yaptirmak isteyen Meslek Lisesi mezunlari ÖSYM’nin belirledigi kriterler çerçevesinde sinavsiz geçisten yararlanarak kontenjan dahilinde kayit yaptirabilirler. Kontenjanin sinavsiz geçis yoluyla tamamlanamamasi durumunda YGS sinav sonuçlarina göre programa yerlestirme yine ÖSYM tarafindan gerçeklestirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Programdan mezun olan öğrenciler:
2547 Sayılı Yükseköğrenim kanunun 7.nci maddesinin (e ) bendi ile 4702 sayılı Kanunla 45. maddesine eklenen ( e) bendi gereği programı başarı ile tamamlayan öğrenciler branş karşılığı olan bölümlere Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıda isimleri belirtilen Lisans Bölümlerine devam edebilmektedirler.
• Çiçek, Örgü, Dokuma Öğretmenliği
• Dekoratif Sanatlar Öğretmenliği
• Geleneksel Türk El Sanatları
• Geleneksel Türk El Sanatları Öğretmenliği
• Halı, Kilim ve Eski Kumaş Desenleri Nakış Öğretmenliği
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek ve İşyeri Eğitimi 1 ile işyeri Eğitimi 2 derslerini başarıyla tamamlamak gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Halı teknikeri, Halk eğitim merkezlerinde usta öğretici ve halı öğretmeni olarak, Kültür Bakanlığı’’nın döner sermaye işletmesinde halı pazarlama ve satış bölümünde ayrıca özel halı mağazalarında, halı fabrikalarında ve Köy İşleri Bakanlığı’’nın açmış olduğu kurslarda öğretmen olarak çalışabilme imkanları vardır.
Ölçme ve Değerlendirme
Toplamda 100 yerel kredi veya 120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan ve 12'şer hafta süreli İşyeri Eğitimi 1 ve İşyeri Eğitimi 2 derslerini başarı ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=353