OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY1
Program İçeriği
Konusuyla ilgili kavram ve ilkeleri özümsemis, Otomotiv sektörünün ihtiyaç duydugu yeni teknolojileri taniyan, otomotiv üretimin her asamasinda görev alabilen, Ariza teshisi yapabilen yeteneklere ve birikime sahip olan, kamuda da özel sektörde de görev alabilecek nitelikli insan gücü (Tekniker) yetistirmek programin temel amacidir.

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. SEYFETTİN BOZBAŞ
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. OKAN ÇELİK
Tarihçe
1975-1976 öğretim yılında MEB'na bağlı olarak Makine - Motor adı ile açıldı. 1976-1977 öğretim yılında adı Motor olarak değiştirildi. 1981-1982 öğretim yılında ODTÜ'ne bağlandı. 1987 yılında GAZÜ Gaziantep Meslek Yüksekokulu'na bağlandı.1996-1997 öğretim yılında adı Otomotiv olarak değiştirildi.

Otomotiv programında benzinli ve dizel motorlu taşıtların motorları başta olmak üzere; yakıt sistemleri, yağlama sistemleri, ateşleme sistemleri, soğutma sistemleri, marş sistemleri, şarj sistemleri, güç aktarma sistemleri, motorlu taşıtlar mekaniği, otomotiv elektriği, otomotiv elektroniği, hareket kontrol sistemleri, alternatif motorlar ve yakıtları, motor test ayarları, motor yenileştirme ve motor termodinamiği konuları ile ilgili teorik ve uygulamalı bilgiler verilmektedir.
Kazanılan Derece
Otomotiv teknikeri
Kabul Koşulları
TYT (Temel Yeterlilik Testi) Puanı ile ÖSYM tarafından kontenjan dahilinde merkezi yerleştirme gerçekleştirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun ögrencilerimiz Dikey Geçis Sinavi (DGS) ile Mühendislik Fakülteleri, Teknoloji Fakülteleri ve Teknik Egitim Fakültelerinin Makine,Otomotiv mühendisligi ,makine mühendisligi, Gemi Insaati ve Gemi Makineleri Mühendisligi, Gemi Makineleri Isletme Mühendisligi, Uçak Gövde-Motor , Uçak Gövde-Motor Bakimi gibi otomotiv ile alakali lisans programlarina dikey geçis yapabilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (en az 30 AKTS seçmeli derslerden olmak üzere, toplam 120 AKTS karsiligi,) derslerin tümünü basariyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 agirlikli not ortalamasina sahip olmak, 30 is günü endüstriye dayali ögrenim (staj) çalismasini basari ile tamamlamak mezuniyet için gerekli kosullardir.
Mezun İstihdam Olanakları
Kamu ve özel sektör isletmelerinde; otomotiv sektöründe mühendis ile isçi arasinda nitelikli eleman ihtiyacini karsilayabilecek ayrica kendi adina isyeri açip çalistirabilecek niteliklere sahip olurlar.Montaj ve Servis alanlarinda teknik eleman olarak çalisabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bir ara sınav ve final olmak üzere iki sınav yapılır. dönem sonunda zayıf olanlar ve dersten kalanlar için bütünleme sınavları yapılır. uygulamalı derslerden %20 uygulama notu verilir.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=345