MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi EA1
Program İçeriği
Bu programın amacı, kamu ve özel sektör kuruluşlarının muhasebe departmanlarının ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanları yetiştirmektir. Bu programda öğrenim gören öğrenciler, 4 yarıyıllık eğitim-öğretim süreci sonunda muhasebe teorisine hakim olmanın yanı sıra en az iki adet muhasebe paket programını iyi bir şekilde öğrenmekte ve muhasebe ile ilişkili mevzuatlar hakkında da bilgi sahibi olmaktadırlar. Program, YÖK’ün ve üniversitenin belirlemiş olduğu zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra, mesleğe yönelik zorunlu ve mesleki dersler ile seçmeli derslerden oluşmaktadır. Zorunlu dersler, YÖK veya üniversite tarafından belirlenen ve tüm programlar için zorunlu olan dersler ile bölüm ve/veya program için temel ve ortak yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen derslerdir. Mesleki dersler, mesleğe ilişkin yeterlikleri kazandırmaya yönelik derslerdir. Seçmeli dersler, öğrencinin bireysel gelişimi ve yaşam kalitesinin artırılması, sektörel ve bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrencinin istihdamına katkıda bulunacak ilave yeterliklerin kazanılması, disiplinler arası çalışmalar vb. durumlar dikkate alınarak, ilgili program ya da diğer programlardaki derslerden seçilen mesleki ve sosyal içerikli derslerden oluşur. 
Bölüm Başkanı
Doç.Dr. Cuma ERCAN
Tarihçe
Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu 12/09/2013 Tarihinde Yükseköğretim Genel Kurulu Kararınca 2547 Sayılı Kanunun 2880 Sayılı Kanunla Değişik 7/d-2 Maddesi uyarınca kurulmuş olup şu anda 7 (yedi) Bölüm ve 10 (on) Programda eğitime devam etmektedir. Her Bölümün bir Bölüm Başkanı bulunmaktadır. Bölüm Başkanlıklarına bağlı toplam 10 adet Program bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Muhasebe ve Vergi alanında ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
Kabul Koşulları
Program, liselerden mezun öğrencileri ÖSYM tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde kabul etmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans derecesine sahip mezunlar, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavlarına (DGS) girmek ve yerleşme başarısı sağlamak suretiyle üniversitelerin ilişkili lisans programlarının 3. sınıflarına kayıt yaptırarak lisans öğrenimine devam edebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını elde etmek gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun öğrenciler, başta SMMM ve YMM bürolarında yardımcı eleman, kamu ve özel sektör kuruluşlarının muhasebe departmanlarında ise ön muhasebe elemanı olarak çalışmaktadırlar.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=343