MENKUL KIYMETLER VE SERMAYE PİYASASI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi EA1
Program İçeriği
Programın amacı, bölgemiz ve ülkemiz genelindeki Bankaların ve finans kuruluşlarının, işletmelerin, kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin ihtiyaç duydukları, donanımlı, bilgili, yetkin, eğitimli ve nitelikli kalifiye ara insan gücünü yetiştirmektir. 
Yaklaşım tarzımız, mezun olan öğrencilerin sektöre adapte olmaları ve güncel gelişmeleri yakından takip edebilmelerini saglamaktir. Bu nedenle programlarda uygulama derslerine agırlık verilmistir. Bankacılık ve Sigortacilik Bölümü titizlikle belirledigi ders ve uygulama programlari ile Sermaye Piyasasi Kurumunun (SPK), bankalarin, sigorta sirketlerinin açtığı sınavlara hazırlama amacını da gütmektedir. 
Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Erhan AKARDENİZ
Tarihçe
Üniversitemiz bünyesinde,2009-2010 Güz döneminden itibaren Sermaye Piyasası ve Menkul Kıymetler Ön Lisans Programı başarılı bir biçimde yürütülmektedir.
Kazanılan Derece
Öğrenci, 120 AKTS/ECTS kredisini tamamlayarak programı basarili bir şekilde tamamlayıp, program yeterliliklerini sağladığında, ön lisans derecesine sahip olur.
Kabul Koşulları
Türk öğrenciler, Bankacılık ve Sigortacılık programına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucuna göre, yabancı uyruklu öğrenciler ise Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen sınavlarda başarılı olanların tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır.
Üst Kademeye Geçiş
İki yillik ön lisans ögretimini basari ile tamamlayanlar, isterlerse Dikey Geçis Sinavina (DGS) girip basarili olurlarsa, kendi alanlarina uygun, dört yillik lisans programlarina kayit yaptirabilirler. Ayrica, sinavsiz olarak Açik Ögretim Fakültesi’nin üçüncü sinifina kayit yaptirarak, ögrenimlerine lisans düzeyinde devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programi basariyla tamamlamak için öğrencinin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel ağırlıklı not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Sektöre baktığımızda; 47 banka, 10.454 şube ve 192.313 kişi, Bankacılık sektöründe çalışmaktadır. 60’ı sigorta, 2'si reasürans olmak üzere Sigortacılık sektöründe 62 şirket, 19 binin üzerinde çalışan bulunmaktadır. Sigorta sektörü hayat, hayat dışı ve emeklilik şirketlerinde; çalışanlar, acenteler, aktüeryalar, eksperler ve brokerler ile toplam 130 bin kişiye doğrudan istihdam yaratmaktadır. Buna banka şubelerinde çalışan sigorta elemanları, özel hastanelerde görevli personeli, özellikle oto sigortalarında sigorta şirketlerinin kurduğu tamirhane servislerinde çalışanları, sigortaya yönelik asistan şirketlerinde çalışanlar da eklendiğinde toplam istihdam 200 binlere yaklaşmaktadır. Böylesine gelişmiş bir sektör olan finans sektörünün mevcut bu büyüklüğünün yetişmiş insan gücü ile desteklenmesi önem arz etmektedir.
Ölçme ve Değerlendirme
Eğitimine devam etmek isteyen mezunlarımız, Açık Öğretim Fakültesinin belli bölümlerinin 3. sınıflarına doğrudan ve sınavsız olarak geçebilmektedir. Ayrıca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından yapılan Dikey geçiş sınavında yeterli puanı alanlar çeşitli üniversitelerin dört yıllık lisans programlarına geçebilmektedir.




https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=342