İNŞAAT TEKNOLOJİSİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY1
Program İçeriği

İnşaat Teknolojisi Programı inşaat teknikeri yetiştirmek için 14 haftalık 4 yarıyıldan oluşan 2 yıllık 5. seviye akademik ve mesleki yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen bir ön lisans programıdır. Program günümüzde ve gelecekte inşaat sektörünün ara eleman ihtiyacını karşılamayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, İnşaat sektörünün bir üyesi olan İnşaat Teknikerinin vasıflı işçilerden daha fazla bilgi ve öngörüye sahip olması istenmektedir. Bir İnşaat Teknikerinin ana görevi; İnşaat mühendislerine laboratuvar ve şantiye imalatlarında yardımcı olmaktır. Bu doğrultuda, programda her tür yapı imalatının temel prensipleri konusunda geniş bilgiye ve ileri teknoloji cihazlarını kullanma ve kontrol etme yeteneğine sahip öğrencilerin yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Programda teorik dersler, laboratuvar uygulamaları ve endüstriye dayalı öğretim verilmektedir. Program öğrencilere bina ve her tür yapı inşaatının temel kavramlarının öğretilmesi ile birlikte endüstri ve laboratuvar uygulamalarındaki el becerilerini geliştirmeleri için hazırlanmıştır.

Program, YÖK’ün ve Gaziantep Üniversitesi'nin belirlemiş olduğu zorunlu ve seçmeli derslerin yanı sıra, mesleğe yönelik zorunlu ve mesleki dersler ile seçmeli derslerden oluşmaktadır.  Zorunlu dersler, YÖK veya üniversite tarafından belirlenen ve tüm programlar için zorunlu olan dersler ile bölüm ve/veya program için temel ve ortak yeterlikleri kazandırmayı hedefleyen derslerdir. 

Mesleki dersler, mesleğe ilişkin yeterlikleri kazandırmaya yönelik derslerdir. Mesleki dersler, yeterlik tablosuna göre eğitim kurumlarınca ilgili mevzuat çerçevesinde ders planından seçilerek uygulanır. Seçilen meslek derslerinin, süresi, içeriği, ölçme-değerlendirme ve öğretim yöntemleri belirlenirken yeterlik tablosu, ders bilgi formları, modül bilgi formları ve işlem analizlerindeki açıklamalar esas alınır. Seçmeli dersler, öğrencinin bireysel gelişimi ve yaşam kalitesinin artırılması, sektörel ve bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrencinin istihdamına katkıda bulunacak ilave yeterliklerin kazanılması, disiplinler arası çalışmalar vb. durumlar dikkate alınarak, ilgili program ya da diğer programlardaki derslerden seçilen mesleki ve sosyal içerikli derslerden oluşur.

Programda uygulanacak mesleğe yönelik zorunlu ve seçmeli dersler belirlenirken; sektör talepleri, bölgesel ihtiyaçlar, eğitim kurumunun koşulları ve öğrenci yönelimleri dikkate alınır. 

Programdaki ders bilgi formları ve modül bilgi formları eğitim-öğretim planlamasında rehber niteliğinde olup, mevcut koşullara göre hazırlanmıştır. İs hayatında ve teknolojide yaşanan gelişmelerin programlara sürekli yansıtılması için gerektiğinde yeterlik kazandırmaya yönelik olan ders bilgi formları ve modül bilgi formlarında güncellemeler yapılır.

Öğrencinin ilgili sektörde yapacağı pratik ve uygulamalı olan iş yerlerindeki eğitim, uygulama ve stajları, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esas ve usuller çerçevesinde yapılır.

Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Gökmen Öztürkmen
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Aydın ÖZBAY
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. Erkan ALKAN
BEK Üyeleri
Dr.Öğr.Üyesi Filiz KOLCU
BEK Üyeleri
Öğr.Gör. Necip Altay EREN
Tarihçe
Kazanılan Derece
Ön Lisans Derecesi / İnşaat Teknikeri
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavından (YGS ) yeterli puanı almış olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans derecesine sahip mezunlar, ile son sınıfta olup da staj dışındaki mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olanlar Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmek ve başarılı olmak şartıyla alanlarındaki lisans programlarına devam edebilmektedirler.
Mezuniyet Koşulları
Bu öğretim programında öngörülen tüm derslerden asgari başarı notunu/koşulunu sağlayan öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Akademik Not Ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS 120'dir. Bu şartları sağlayan program öğrencileri ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olanlar, inşaat sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile ilgili kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilirler. Öğrenciler, programın gerektirdiği öğretim faaliyetleri, istihdam olanakları ve planlama konularında çevredeki üniversiteler, sivil toplum örgütleri, inşaat bölümü ile ilgili işletmeler, meslek odaları ve meslek elemanları ile iş birliğine yönlendirilir.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev, laboratuvar uygulaması) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın, varsa yarıyıl içi çalışmalarının % 40 ve yarıyıl sonu sınavının % 60 katkısı vardır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden mutlak notla değerlendirilir. Nihai notlar bağıl not sisteminde harfli nota çevrilir. Bir dersten (CC) veya üstü bir harf notu alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, başarısız oldukları o yarıyıla ait derslerden bütünleme sınavına girebilirler.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=336