ORGANİK TARIM - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi EA1
Program İçeriği

Tarımsal üretimde kullanılan kimyasalların (ilaç, gübre, hormon) olumsuz etkilerinin doğal yaşam dengesinin üretimde yer alan bitki, hayvan ve insan ile birlikte toprak, su üzerindeki zararları artarak kendini hissettirmeye başlamıştır. Tüm bu olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için kimyasal gübre ve tarımsal savaş ilaçlarının hiç ya da sağlığı tehdit etmeyecek düzeyde az kullanılması, bu kimyasalların  yerine aynı görevi yapan organik gübre ve biyolojik savaş yöntemlerinin alması temeline dayanan doğal kaynaklar kullanılarak dengelerin yeniden tesisini amaçlayan üretim sistemine ORGANİK TARIM denir.

Kimyasal kalıntı içermeyen ürün üretmeyi, kimyasal gübre ve tarım ilaçları kullanımından kaçınan çevreyle dost üretim yöntemini geliştirmeyi, toprak ve hayvan verimliliğini koruyacak üretim tekniklerini kullanmayı amaçlayan bu yetiştirme yöntemi tarımla uğraşan ülkelerde hızla artış göstermektedir. 

Bölgemizde sentetik kimyasallar çiftçilerimizin büyük bir kısmı tarafından ya çok az kullanılmakta, ya da hiç kullanılmamaktadır. Bu nedenle ekolojik tarıma geçişin kolay olması beklenebilir. Üretici geliri ürüne bağlı olarak artmaktadır (Ortalama %10 artış olduğu tahmin edilmektedir.). Fiyatı hızla artan kimyasal gübre, pestisit ve enerji girdilerinden tasarruf edilmektedir. Sözleşmeli tarımla üreticinin tüm ürününün alınması garanti edilmektedir. 

Ekolojik ürünlerin ihraç fiyatı diğer ürünlerden % 10-20 oranında daha yüksektir. 

Ekolojik Ürünlerin ihracatı ile ülkemiz tarım ürünleri için ilave bir kapasite oluşturulmaktadır. Dolayısıyla ihraç edilen her ton ürün daha önce ulaşılamayan tüketici kitlesine de ulaşmaktadır. Bölgemizde yoğun olarak tarımı yapılan antepfıstığı, zeytin ve az miktardaki bağdaki üretimin organik tarıma kayması ve yeni kurulacak bahçelerde bu tarımın oluşturulması çiftçi ekonomisi yanında ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayacaktır. Bu bilincin bölgemiz çiftçisinde oluşması organik tarıma olan ilgi ve desteği arttırmıştır.

Yüksekokulumuzun yeni yerleşke alanında bulunan arazilerin bakir olması, daha önceden herhangi bir tarımsal uygulamanın yapılmaması organik tarımın uygulanabilirliğine imkân vermektedir. Yüksekokul olaraktan çiftçiye organik tarım konusunda her türlü desteği sağlamak adına bu programın okulumuz bünyesinde açılması için yükseköğretime girişimde bulunulmuştur.  


Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Yusuf AYDIN
Tarihçe
Nizip Meslek Yüksekokulu (NMYO) 1997 yılında kuruldu. Özellikle bölgenin ihtiyaç ve talebine göre belirlenen (9) ayrı programda eğitim ve öğretime devam edilmektedir.
Kazanılan Derece
Organik Tarim Önlisans derecesi ile “Organik Tarim Teknikeri” Unvani
Kabul Koşulları
Programa kayit yaptirmak isteyen lise veya dengi okul mezunlari ÖSYM tarafindan belirlenen sartlari saglamis olmak zorundadir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programi tamamlayanlar 2 yillik ön lisans mezunu statüsünde olacaklarindan; ÖSYM tarafından ilan edilen DGS kılavuzunda yer alan lisans programlarına DGS sınavından yeterli puanı alarak geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Önlisans diploması verilebilmesi için; öğrencinin kayıtlı olduğu bölümün önlisans programını, programda belirtilen tüm ders ve stajların her birinden en az (DD) ve/veya (S) notu alarak tamamlamış olması ve genel not ortalamasının 2.00 veya üstünde bulunması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu programdan mezun olanlar; tarımsal üretime ilişkin geniş bir mesleki yelpazede çalışma imkanına sahiptir. Bu kapsamda organik tarım işletmelerinde, kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarında yardımcı eleman olarak, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında, tohumculuk, fidancılık, ilaç vb. araştırma merkezlerinde ve danışmanlık bürolarında iş bulma imkanına sahiptirler. Ayrica imkan sahibi olanlar edindigi bilgileri sahsi mülkiyetlerinde pratige dönüstürme imkani bulabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve Değerlendirmeler, "Gaziantep Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Sınavlar ve Değerlendirme" başlığı altındaki 26. maddeye göre yapılır. Buna göre Ara sınavda alınan notun %40ı ve yarıyıl sonu sınavının %60'ı toplanarak hesaplanır.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=312