Ayakkabı Tasarım ve Üretimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi YGS2
Program İçeriği
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Öğr.Gör. Fatma Nur YAMAN
Program Başkanı
Öğr.Gör. Ömer Uçtu
Tarihçe
Ayakkabı Tasarım ve Üretim Programı 2012 yılından itibaren öğrenci kabul etmeye başlamıştır. 20 kontenjan ile öğrenime başlayan program şuan 30 kontenjan ile öğrenci kabul etmektedir. Programda alanında uzman 3 öğretim görevlisi bulunmaktadır.
Kazanılan Derece
Ayakkabı Tasarım ve Üretim programından mezun olacak adaylar, "Ayakkabı Tasarım ve Üretim Teknikerleri" ünvanına sahip olacaklardır.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir. Branş ile ilintili Meslek Liselerinin mezunları da YÖK ve ÖSYM tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde sınavsız olarak bölüme kayıt yaptırabilmektedirler.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek okulların ön lisans 2 yıllık Ayakkabı Tasarım ve Üretimi bölümünde okuyan adaylar, Dikey Geçiş sınavına girerek eğitimlerini 4 yıllık lisans programı ile devam ettirebilecekleri bölümler aşağıda verilmiştir.
Geçilebilecek bölümler:
* Deri Mühendisliği
* Moda Tasarımı
* Moda ve Tekstil Tasarımı
* Tekstil ve Moda Tasarımı
Mezuniyet Koşulları
Programdan mezun olabilmeleri için gerekli koşullar (dersler ve kredi sayıları, staj, v.b.) Naci Topçuoğlu Meslek Yüksekokulu’nun yönetmeliğinde ayrıntılı olarak belirtilmiştir (MADDE 14, MADDE 32).
İş sağlığı güvenliği programı dersleri toplamda iş yeri eğitimi dâhil 120 AKTS kredisinden oluşmaktadır. Programdan mezun olabilmek için iş yeri eğitimi dâhil toplamda 120 AKTS kredi içeren derslerin tamamından başarılı olması ve genel not ortalaması en az 4 üzerinden 2.00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Programı tamamlayanlar ayakkabı ve yan sanayi işletmelerinde AR-GE, ürün tasarımı, ıstampa çıkarma, planlama, kesim, saya, monte bölümü sorumlusu ve yöneticisi, satın alma departmanlarında yetkili olarak istihdam edilirler.
Ayakkabı sektöründe büyük işletmelere saya ile ilgili fason işler yapabilir. Ayrıca kesim, saya ve ayakkabı üretimi konusunda kendi iş yerlerini açabilirler.Ayrıca kariyerlerine akademik olarak da devam edebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilerimize dönem içerisinde 1 vize ve 1 final olmak üzere 2 adet sınav yapılmaktadır. Vize %40, final ise %60 etkiye sahiptir. Ayrıca dönem içerisinde uygulamalı ödevler ile değerlendirmelerde yapılmaktadır.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2757