TEMEL İSLAM BİLİMLERİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 3
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

İnsanlık tarihi boyunca din, insan topluluklarını çeşitli şekillerde etkilemiş ve düşünce biçimlerini oluşturmuştur. Bu açıdan bakıldığında insanlık tarihini din ve dini olaylar tarihi olarak tanımlamak mümkündür. Modern dönemle birlikte sosyal ve düşünce alanındaki birçok yaklaşım hızlı bir değişime uğramış, adeta değişim son yüzyılın paradigması haline gelmiştir. Dinin sosyal boyutu göz önüne alındığında dini alanı bu değişimin dışında tutmak ve dinin bu süreçten etkilenmediğini iddia etmek mümkün görünmemektedir. Bu nedenle bilgi ve kültürel yapının değişime uğramasıyla dini anlayışın veya dini algılayış ve yorumlayış tarzının değişime uğraması kaçınılmazdır. Din bir taraftan içerisinde bulunduğu toplumlardan etkilenirken diğer taraftan toplumları şekillendirme özelliğine de sahiptir. Dinin anlaşılması ve yorumlanması sürecinde değişim kaçınılmaz bir şekilde ortada durmaktadır. Temel İslam Bilimleri; bünyesinde yer alan Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Kelam, Tasavvuf, İslam Mezhepleri Tarihi Arap Dili ve Belegatı bilim dalları ile toplumsal ihtiyaçlar ve değişimleri de dikkate alarak toplumu dini konularda aydınlatırken akademik anlamda temel kaynaklara dayalı bilgi üretmektedir.



 



 


Anabilim Dalı Başkanı
Prof.Dr. Mahmut ÇINAR
Tarihçe
Bölümümüz 2011 yılından itibaren kurulmuş olup belli aralıklarla öğrenci alımında devam etmektedir. Şuan itibari ile bölümde kayıtlı bulunan öğrenci sayısı 87'dir.
Kazanılan Derece
Aday programı başarı ile bitirdiği taktirde Yüksek Lisans derecesi kazanır.
Kabul Koşulları
Programa başvuracak adayların, Üniversitelerarası Kurul’ca çıkartılan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve T.C. Gaziantep Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği gereğince tespit edilmiş genel kabul koşullarını sağlaması gerekmektedir.
Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) başvurduğu programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşuluyla ilgili senatoca belirlenecek ALES standart puanına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %25’i ve so¨zlu¨ mu¨lakat ve/veya yazılı sınavının %25’i degˆerlendirmeye alınarak hesaplanacak puanın 60’tan du¨s¸u¨k olmaması gerekir. Yu¨ksek lisans programlarına yerles¸tirmede adaylar puanlarına go¨re en yu¨ksekten itibaren bas¸vurdugˆu bilim/sanat dalı ic¸inde sıralanır.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans derecesini başarıyla bitiren adaylar doktora programına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Yönetmeliği’nin öngördüğü ve Gaziantep Üniversitesi Senatosu'nun belirlediği şartlar doğrultusunda belirlenir. Toplam 21 krediden az olmamak koşuluyla (120 AKTS kredisi), en az yedi adet ders, bir seminer dersi ve tez çalışmasını tamamlamış olmak şartı aranır.
Mezun İstihdam Olanakları
Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans programını bitirenler, eğitim ve din hizmetleri alanında görevlerini daha donanımlı bir şekilde yerine getirebildikleri gibi, üniversitelerde Araştırma Görevlisi veya Öğretim Görevlisi olarak da çalışma imkanına sahiptirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve 1 yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Dönem sonu ortalama notunun en az 70 olması gerekir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=2160