ÇOCUK GELİŞİMİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği
Okul öncesi egitim çocugun gelisiminin en hizli oldugu dönemdir. Okul öncesi egitim ile çocuklarin gelisiminin kendi kosullarinda en yüksek düzeye ulastirmak ve güçlendirmek amaçlanmaktadir. Kadinin çalisma hayatinda aktif rol almasi okul öncesi egitimine ve bu alanda hizmet veren egitim kurumlarina olan talebi artirmistir.

Özel gereksinimi olan bireylerin egitimi dünyada oldugu kadar ülkemizde de egitimde nitelik gelistirme boyutunda önem arz etmektedir. Ülkemizde çagdas- sosyal devlet olma özelliginin bir sonucu olarak özel egitim hizmetlerindeki gelismeler, örgütlenme biçimleri, yasal düzenlemelerle saglanan haklar özel egitim kurumlarina gereksinimin artmasina neden olmustur. Özel gereksinimli bireylere saglanan egitim olanaklari ve ortam düzenlemelerindeki olumlu gelismelere karsin, bu alanda görev alacak nitelikli ve iyi yetismis eleman ihtiyaci da gün geçtikçe önem kazanmaktadir. Mevcut durumdan hareketle hazirlanan bu egitim programi kamu ve özel sektörde hizmet verecek okul öncesi egitimde ve kaynastirma egitiminde ögretmen asistani yetistirmek amaciyla yeniden düzenlenmistir. Hazirlanan programda gelisen teknolojiye, egitim yaklasimlarina, kamu ve özel sektör gereksinimleri ile orta ögretimden meslek yüksek okullarina, meslek yüksek okullarindan lisans egitimine geçiste uyumluluk göz önüne alinmistir.

Mevcut programin uygulanmasi esnasinda seçilen derslerin ögrencilere istendik özellikleri kazandirmaya uygunlugu, lisans programlarina geçiste ders içerik uyumlulugu, ders kredilerinin denkligi ve programdan mezun olarak kamuda ya da özel kurumda çalisan bireylerin mesleki yeterlilikleri göz önüne alinarak programin yeniden düzenlenmesi ihtiyaci dogmustur. Bu baglamda hazirlanan programa yeni dersler ilave edilmis, bazi dersler ögrenci gereksinimleri dogrultusunda çikarilmis ya da içerikleri degistirilmistir. Ayni zamanda uluslar arasi denkligi saglayabilecek bir zemin olusturmaya özen gösterilerek kardes programlarla iliskilendirilmis ve kaynak kitaplarin belirlenmesinde de çalismalar yapilmistir. Programda bölgesel ihtiyaçlar ve yüksek okul imkanlari ve ögrenci talepleri dogrultusunda seçmeli derslere yer verilerek esneklik saglanmistir.
Tarihçe
2003- 2004 Eğitim- Öğretim yılında açılmış mesleki ve akademik yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan bir ön lisans bölümüdür. Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü altında, Çocuk Gelişimi Programı bulunmaktadır. Bu program gelişen teknolojiye, eğitim yaklaşımlarına, kamu ve özel sektör gereksinimleri ile orta öğretimden meslek yüksek okullarına, meslek yüksek okullarından lisans eğitimine geçişte uyumluluğu dikkate alınarak hazırlanmıştır.
Kazanılan Derece
Mezun olan ögrenciye okul öncesinde ögretmen asistani/özel egitimde ögretmen asistani programinda ön lisans diplomasi verilir
Kabul Koşulları
Kiz Meslek Liselerinden Meslek Yüksekokullarina sinavsiz geçis uygulamasi ile, programa kayit yaptirmak isteyen Kiz Meslek Lisesi mezunlari ÖSYM’nin belirledigi kriterler çerçevesinde sinavsiz geçisten yararlanarak kontenjan dahilinde kayit yaptirabilirler. Kontenjanin sinavsiz geçis yoluyla tamamlanamamasi durumunda YGS sinav sonuçlarina göre programa yerlestirme yine ÖSYM tarafindan gerçeklestirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans derecesine sahip mezunlar, Dikey Geçis Sinaviyla, YÖK’ün belirledigi kriterlere göre lisans programlarina geçis yapabilirler
Mezuniyet Koşulları
Önlisans diplomasi verilebilmesi için; ögrencinin kayitli oldugu bölümün önlisans programini, programda belirtilen tüm ders ve stajlarin her birinden en az (DD) ve/veya (S) notu alarak tamamlamis olmasi, toplamda 120 AKTS’yi tamamlamis ve bunlardan 30 AKTS’nin seçmeli olmasi ve genel not ortalamasinin 2.00 veya üstünde bulunmasi gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Okul öncesinde ögretmen asistani/özel egitimde ögretmen asistani programindan mezun olan ögrenciler kazandiklari yeterlikler dogrultusunda; Milli Egitim Bakanligi’na bagli kiz teknik ve meslek liseleri, ilkögretim okullari ile resmî ve özel kurumlarin kres, yuva, anaokulu, ana sinifi, gibi Okul Öncesi Egitim Kurumlarinda, Rehabilitasyon Merkezleri, çocuk kulüpleri, Sözel egitim kurumlari ve kaynastirma egitimi yapilan siniflarda istihdam edilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için; 1 vize ve 1 final sınavı düzenlenmektedir. Vize sınavları %40, Final sınavları %60 katkı oranına sahiptir.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=172