ELEKTRİK (İKİNCİ ÖĞRETİM) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SAY
Program İçeriği

Elektrik Programı elektriğin üretilmesi, denetim altına alınması, iletilmesi, dağıtılması, ısıtmada, aydınlatmada ve güç temininde kullanılması, elektrik donanımının üretilmesi, denemesi ve ölçülmesi, yapılarda elektriğin güvenli tesis edilmesi, elektrikli araç ve gereçlerin bakımının yapılması ve arıza giderme konularında tekniker yetiştirmek amacıyla eğitim- öğretim veren bir ön lisans programıdır.



Her türlü tesisin kurulmasında, işletmelerin sürekli çalışmasında, elektrikli cihaz ve aletlerin kontrolü, bakımı ve tamiratında, fabrikalarda, üretimin sürekliliğinde, enerji üretimi, iletimi ve dağıtımında görev alırlar. Elektrik Programı, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde kalifiye elemanlar yetiştirmektedir.

Elektrik mühendisi tarafından hazırlanan plana göre; işletmede yapılacak elektrik tesisatı işleri için cihazların projeye uygun olarak yerleştirilmesini sağlar, İşletme içindeki bütün alçak gerilim, güç ve aydınlatma tesislerinde meydana gelen arızaların tespit edilmesi, giderilmesi ile ilgili çalışmaları planlar ve takip eder; sistemi geliştirmek ve denetlemek için deneyler ve testler yapar.

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Cuma KARATAŞ
Tarihçe
Bölümümüz Gaziantep Üniversitesi Gaziantep Meslek Yüksekokulu Elektrik Programı olarak 1987’de eğitim-öğretime başladı. 2009’da İKMEP kapsamında yaptığı değişiklikle akademik anlamda bölüm başkanlığı hüviyetini kazanarak, bölümümüzün adı “ ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ” şeklinde değiştirilmiştir. 2013 yılında Gaziantep Meslek yüksekokulu Sosyal Bilimler ve Teknik Bilimler MYO olarak ayrılmıştır.

Bölüm kapsamında Elektrik Programı olarak 1. ve 2. öğretim olarak eğitim verilmektedir.
Kazanılan Derece
Elektrik Teknikerligi
Kabul Koşulları
Meslek Lisesi veya genel lise egitimini basariyla tamamlayan ve YGS sinavindan 150 puandan yüksek puan alanlar, alan bilgilerine bakilmaksizin YÖK’ün ilgili mevzuati dogrultusunda ÖSYM tarafindan yerlestirilebilirler.
Üst Kademeye Geçiş
1- Bölüm mezunlari Açik Ögretim Fakültesinin bazi programlarina sinavsiz kayit olabilirler. Uyum programina basarili olanlar alan disinda (Isletme, Iktisat vb) bir alandan lisans diplomasina sahip olurlar.
2-Bu programdan mezun olan ögrenciler, DGS sinavina girerek elektrik , elektronik, fizik mühendisliği bölümlerinde lisans egitimine devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Önlisans diplomasi verilebilmesi için; ögrencinin kayitli oldugu bölümün Önlisans programini, programda belirtilen tüm ders ve stajlarin her birinden en az (DD) ve/veya (S) notu alarak tamamlamis olmasi, Toplamda 120 AKTS’yi tamamlamis ve bunlardan 30 AKTS’nin seçmeli olmasi ve genel not ortalamasinin 2.00 veya üstünde bulunmasi gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar Serbest elektrik teknikeri olarak kendilerine ait isyeri kurup çalisacaklari gibi, basta TEDAS, TEIAS, Türk Telekom olmak üzere Elektrik ve Enerji sektöründe mal/hizmet üreten firmalar ile endüstriyel otomasyon hizmeti gerektiren özel ve resmi kurumlarda istihdam edilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması ve dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70’ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav (vize) ve en az 1 yarıyıl sonu sınavına (final) tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 üzerinden değerlendirip, ara sınavın %40'ı, dönem sonu sınavının %60'ı alınarak başarı notu belirlenir. Başarı notu tabloya göre harfe dönüştürülür. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. FF harf notu alınan ve başarısız sayılan dersler ilk açıldığı dönemde tekrar edilir.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=160