AŞÇILIK - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi EA1
Program İçeriği
Asçilik Programi otel, lokanta, yemek fabrikasi, fast-food, pastane vb yerlerde yiyecek-içecek hazirlayan ve sunumunu saglayan, bir is planini uygulayabilen, koku ve tat alma duyusu gelismis, çabuk ve düzenli çalisabilen, dikkatli ve titiz, sorumluluk duygusu yüksek, hijyen ve saglik konularina dikkat eden, yurt içi ve yurt disi yiyecek içecek isletmelerinde aranan insan gücü yetistirmeyi amaçlamaktadir. Ögrenciler, ögrenimleri boyunca ikram hizmetleri alaninin temel ilkelerini ve meslegi ile ilgili çagdas teknolojilerin önemini kavrayacak, alani ile ilgili konularda, ferdi veya grup olarak arastirma, gelistirme ve yürütme konularinin önemini, ikram hizmetleri isletmecisi olarak hukuki sorumlulugunu bilecek bir egitim programi ile yetistirileceklerdir
Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi DİLARA NAHTİYAR SARI
Program Başkanı
Öğr.Gör. Ali Nadir ZEYREK
Tarihçe
Gaziantep Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı, hem turizm işletmelerinde hem de muhtelif yerlerde, bölge ve Türk Mutfağını bilen vasıflı elaman ihtiyacını karşılamak üzere 2003 yılında kurulmuştur. 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulumuza devredilmiştir.
Kazanılan Derece
Aşçılık programından mezun olan öğrenciler ön lisans derecesine sahip olmaktadırlar.
Kabul Koşulları
Kabul ve kayıt koşulları Gaziantep Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen Eğitim-Öğretim Yönergesine tabiidir. Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite öğrenci seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Önlisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS ( Dikey Geçiş Sınavı) sınavından başarılı olmaları koşuluyla alanlarıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Ayrıca Açık Öğretim Fakültelerinin ilgili lisans programlarına doğrudan sınavsız dikey geçiş yapabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programı başarıyla tamamlamak için programda mevcut olan derslerin tümünü (120 AKTS karşılığı) geçmek, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmek gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, turizm endüstrisinde konaklama, yiyecek-içecek, banket ve endüstriyel yemek hazırlama işletmelerinin mutfak ve servis başta olmak üzere ilgili birimlerinde çalışma olanağına sahip olabilmektedirler. Ayrıca programı başarı ile tamamlayan mezunlar ayrıca özel ya da devlet kurumlarının mutfak ve yiyecek-içecek ile ilgili birimlerinde çalışma imkânına sahiplerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalıdır. Öğrenciler her ders için en az bir ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınava katkısı %40, yarıyıl sınavının katkısı ise %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=150