TIBBİ DÖKÜMANTASYON ve SEKRETERLİK - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
ÖSYM Tipi SÖZ
Program İçeriği

Bu programda amaç sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların idari hizmetlerinde ara insan gücü yetiştirmek ve mesleğinde lisans öğreniminin ilk kademesini oluşturmaktır.

Eğitim Süresi: 2 yıl

Diploma türü: Önlisans

Derslik Sayısı: 2

Laboratuar sayısı: 1

ÖĞRENCİLERDE ARANAN NİTELİKLER

Fiziksel Özellikler: Bu bölüm mezunlarının mesleklerinin gerektirdiği görevleri yerine getirebilmeleri için fiziksel engellerinin olmaması, gerekse de bedensel engellilerin fiziksel rahatsızlığına uygun görevlerini de başarı ile yapabileceklerini düşünülmektedir.

Yetenek: Büro hizmetlerine ilgili, bilgilerin belgelenmesi konusunda kabiliyetli, el becerisi ve sabır gerektiren işlere yatkın, düzgün diksiyona sahip, insan ilişkilerinde başarılı ve hasta psikolojisini algılayabilecek yeteneklere sahip olmalıdır.

İlgi: Bilgisayar, büro cihaz ve makineleri ile diğer otomasyon cihazlarına, yabancı dil ve tıp terminolojisine ilgisi olmalı.

Yüksekokulda Eğitim Sırasında Yapılan Staj Uygulamaları ve Süresi:

Programı bitirenlerin unvanı ve çalışma alanları: Sağlık Teknikeri (YÖK Yürütme Kurulunun 92.26.698 sayılı kararı ile Tıbbi Sekreter unvanını da kullanabilirler.)

İş İmkanları : KPSS sınavını kazanmış olmak ve atanmak şartı ile bu sektördeki Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Tıbbi Sekreter, Hasta Danışmanı, Hasta Dosyaları Arşivisti ve Yönetim Sekretaryası olarak çalışabilirler.

Mesleğin Geleceği: Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik mesleği hekim ile hasta arasında köprü görevi yapan bir meslek grubu olduğu için hekimlerin idari işlerine ayıracağı zamanı azaltarak hastalarına ve tıp bilimine daha fazla zaman ayırmasını sağlayacaktır. Hasta psikolojisini bildiği için hastaları yönlendirerek hastanın memnuniyeti artırmakta, dolayısıyla kurumun verimliliği de artmaktadır. Bilişim çağında iletişim teknolojisini kullanabildiği için üst düzey yönetimin vazgeçilmez yardımcı bir elemanı niteliğindedir. Dünyada ve Türkiye’de gelişen yeni bir meslek olması nedeniyle sağlık sektörünün vazgeçilmez ara insan gücüdür.

Bölüm Başkanı
Prof.Dr. ABDULLAH TUNCAY DEMİRYÜREK
Program Başkanı
Öğr.Gör. ASLIHAN TERZİ
Tarihçe
Gaziantep Üniversite Rektörlüğünün 10 Mart 2009 tarih ve 16 Mart 2009 tarih ve 185/2842-186/2843 sayılı yazıları ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın 28 Nisan 2009 tarih ve B.30.0.EÖB/1954-012547 sayılı yazısına istinaden. Gaziantep Üniversitesi Rektörlüğü'nün, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Programları bünyesinde Tıbbi Hizmetler ve Teknikleri Bölümü; Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik II. Öğretim Programı, İlk Ve Acil Yardım(Paramedik) Programının, Sağlık Bakım Hizmetleri Bölümüne bağlı Yaşlı Bakımı Programlarının açılmasına ve ayrıca 2009-2010 eğitim-Öğretim Yılında 40'ar öğrenci alınması konusundaki teklifi 31 Mart 2009 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı kanunun 2880 sayılı kanunla değişiklik 7/d-2 ve 7/h maddeleriyle 3843sayılı kanunun 4 maddesine uyarınca söz konusu teklif uygun görülmüştür.
Kazanılan Derece
Tıbbi Sekreter Unvanı
Kabul Koşulları
Programa kabul edilmek için lise mezunu olmak gereklidir. Üniversite sınavından (üniversite öğrenci seçme ve yerleştirme sınavından) yeterli puan almış olmak gerekir. Programa YGS 3 puan türü ile öğrenci alınmaktadır.
Üst Kademeye Geçiş
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından ilgili mevzuat düzenlenmektedir. Sağlık Bakanlığı’nın üst öğrenim olarak saydığı bölüm ve programlara DGS-Dikey Geçiş Sınavı ile geçebilirler.

Mezuniyet Koşulları
120 AKTS kredisi ders alan, tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasını sağlayan, 30 iş günü yaz stajı veya MUP118 Mesleki Uygulama Projesini basari ile tamamlayan öğrenciler ön lisans derecesi almaya hak kazanırlar.
Mezun İstihdam Olanakları
KPSS sınavını kazanmış olmak ve atanmak şartı ile bu sektördeki Kamu Kurum ve Kuruluşları ile Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Tıbbi Sekreter, Hasta Danışmanı, Hasta Dosyaları Arşivisti ve Yönetim Sekretaryası olarak çalışabilirler.

Ölçme ve Değerlendirme
Her dönem için bir vize ve bir final yaparak teorik derslerin öğrenilip öğrenilmediği ölçülür. Sınav sorularının çeşitleri dersi veren öğretim elemanına bağlıdır. Uygulamalı derslerin sınavları belirlenen bir veya birkaç günde öğrencilerin tek tek girip sözlü sınava alınmasıyla yapılır.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=125