UYGULAMALI TÜRKÇE VE ÇEVİRMENLİK PROGRAMI - Programı Bilgileri   
Dili Arapça
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

Uygulamalı Türkçe Çevirmenlik Programı, Türkçeyi en etkin şekilde kullanmaya yönelik hem kuramsal, hem de pratiğe dayalı bir eğitim sunar.
Bu programın mezunları çeviri yapacağı dilde yazılı edebi eserleri, haber metinlerini, bilimsel makaleleri, gazete ve dergileri, siyasi, hukuki, ekonomik, teknik ve diğer türdeki eserleri çevirecek kabiliyete sahip olur. Yazılı veya eş zamanlı  çevirilerde metinleri anlam bütünlüğünü ve ifade doğruluğunu bozmadan diğer dile çevirir, yapılan çevirilerin doğruluğunu kontrol eder, mesleği ile ilgili haberleşme fonksiyonlarını gerçekleştirebilir.

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Nesibe TAŞKIN
Tarihçe
Cerablus Meslek Yüksekokulu 05 Haziran 2018 tarih ve 30442 sayılı kanunla Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı olarak açılmış , 2019-2020 Eğitim-Öğretim yılında Uygulamalı Türkçe ve Çevirmenlik bölümü olarak Eğitim-Öğretim'e başlanmıştır. Eğitim dili Arapçadır.
Kazanılan Derece
Ön lisans.
Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, belirlenmiş kurallar uyarınca, lisans programlarına devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı ) derslerin tümünü başarı ile tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere bilgisayar programcılığı alanında ön lisans diploması verilir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlarımız çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda çevirmen olarak çalışabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmalıdır. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, kısa sınav vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten( AA ), (BA+), ( BA ), (BB+), ( BB ), (CB+), ( CB ), (CC+), ve ( CC ) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=11298