HEMŞİRELİK (ARAPÇA ) - Programı Bilgileri   
Dili Arapça
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

“Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı olarak Suriye Cerablus’ta, Cerablus Meslek Yüksekokulu kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 12.04.2018 tarihli ve 7513506 sayılı yazısı üzerine 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 39. Maddesine göre 05 Haziran 2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmi Gazete’nin Mükerrer Sayısında yayınlandı.”

Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Cerablus Meslek Yüksekokulu ile öncelikle Türkiye’den Türk askerinin başarılı Fırat Kalkanı harekatı ile teröristlerden temizlediği Cerablus’a, Suriye’ye ve buradan da tüm Arap Dünyasına bilgi, bilim, irfan ve kültürel birikimi aktarmaya ve sahip olunan yeterlilikleri ortak platformda buluşturarak insanlığın ve temel değerlerin korunmasına, bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine değer katmaya hizmet etmek amaçlanıyor.

Suriye’de yaşanan savaş ve iç karışıklık nedeni ile ülkelerini terk etmek durumunda kalan ve Bölgenin teröristlerden temizlenmesi ile ülkelerine dönen akademisyen, araştırmacı ve yükseköğretim çağındaki gençlerin yükseköğretime dahil olmalarında açılacak Cerablus Meslek Yüksekokulu önemli bir misyon üstlenmiştir. Bu gençlerin geleceklerini doğru şekilde planlayabilmek ve onları topluma ve ekonomiye en doğru şekilde kazandırabilmek amacı ile kendi dillerinde açılan bir Yükseköğretim Kurumunda eğitim almalarının yararlılığı tartışılamaz görülüyor.

Cerablus Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak bölümler ve programlar, bölgenin ihtiyaçları gözetilerek ve bölgenin bundan sonraki süreçte gelişiminde ihtiyaç duyulan insan kaynağının en hızlı şekilde yetiştirilmesine katkıda bulunacak şekilde tasarlanacaktır. Bu sayede bölgenin kalkınmasına, barış ve huzurun hâkim kılınmasına da katkı sağlanacaktır.

Suriye’nin Cerablus şehrinde yükseköğretimden uzak kalan yükseköğretim çağındaki gençlerin Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Meslek Yüksekokulu ile iki yıl boyunca yükseköğretim almaları sağlanmaktadır.

Ağırlıklı olarak Arap dilinde eğitim verecek olan Cerablus Meslek Yüksekokulu’nun Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı olarak açılması oldukça önemlidir. Zira akademik alanda Gaziantep Üniversitesi’nin sahip olduğu alt yapı yeterliliklerinin ve 45 yıllık kurumsal birikiminin burada değerlendirilmesi sağlanmış olacaktır.

Gaziantep Üniversitesi’nde uzun süredir başta Suriye’den olmak üzere Arap ülkelerinden ve Orta Doğu’daki birçok ülkeden gelen öğrencilerin eğitim alıyor ve yine bu ülkelerden gelen akademisyenlerin çalışıyor olması ve yanı sıra Suriye’den gelen öğrencilere yönelik Arapça Programların açılması ile bu güne kadar sahip olunan tüm birikimler, deneyimler ile akademik, fiziksel ve kurumsal alt yapı yeterlilikleri, kurulan Meslek Yüksekokulunun gelişiminde başlangıçta önemli bir bilgi sermayesi ve kaynak olarak görülmektedir.

Açılan Meslek Yüksekokulu’nun da karşılıklılık temelinde ekonomik, sosyal ve siyasal kazanımları büyük olacaktır. Bu çerçevede Cerablus Meslek Yüksekokulu ile Gaziantep Üniversitesi’nin Cerablus üzerinden tüm Arap Ülkelerine ulaşacak şekilde güçlü bir işbirliğinin kurulmasının başlangıcı olması da mümkün olabilecektir. Zira tarihte, kültürde ve ortak değerlerde bu ülkeler ile olan yakınlığımız önemli bir birliktelik unsurudur.

Özellikle orta ve uzun dönemde yükseköğretim alanındaki bu önemli girişimin, diğer alanlara da yayılımının sağlanması ile karşılıklı bir çok alanda sinerji yaratılmasına, karşılıklı bağların güçlenmesine yansıyacak ve ekonominin her alanında (müteahhitlik, taşıma, sağlık, hizmet, turizm, gıda vb.) yeni yatırım olanaklarına da zemin hazırlayabilecektir.

Bölgenin kalkınmasına, barış ve huzurun hâkim kılınmasına da katkı sağlamak amacıyla Cerablus Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılan bölümler ve programlar, bölgenin ihtiyaçları gözetilerek ve bölgenin bundan sonraki süreçte gelişiminde ihtiyaç duyulan insan kaynağının en hızlı şekilde yetiştirilmesine katkıda bulunacak şekilde planlanmıştır.

Kurulduğumuz ilk akademik yıldan itibaren Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan her bir program bölgenin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak öğrenci alımı gerçekleştirilmiştir. Bölgesel ve sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarıyla çözüm ortaklıkları kurarak sektöre yönelik müfredat, uygulama ve staj planları yapmaktayız. Etkinlik ve verimlilik odaklı yapılan bu planlamalar, mezunlarımızın okurken iş hayatını tanımlarına ve sürdürülebilir iş sahibi olabilmelerine yardımcı olmaktadır.

Meslek Yüksekokulu olarak mesleki ve teknik eğitimin uygulamalı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini savunmaktayız.

Meslek Yüksek Okulu Programlarımız; ilgili alandaki “Meslek Elemanı” unvanını taşıyacak olan kişinin sahip olması gereken niteliklerden yola çıkarak; gelişen teknolojiye ve bölge koşullarına uygun, branşlaşmaya yönelik ve seçmeli derslerle öğrenci yeteneklerini dikkate alan, iş başında eğitimi özendiren, bunun yanı sıra bilgisayar ve yabancı dil eğitimine de büyük önem vermektedir.

Bu vizyon ve misyonla açılan meslek yüksekokulumuzun Hemşirelik önlisans programı bölgenin acil bir ihtiyacı olup sağlık alanında açılan insan ihtiyacını karşılayacak nitelikte bir eğitim verilmektedir. 

Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Tayyibe Gerçek
Tarihçe
Cerablus Meslek Yüksekokulu 05 Haziran 2018 tarih ve 30442 sayılı kanunla Gaziantep Üniversitesi’ne bağlı olarak açılmış, önce Hasta Bakım teknikerliği bölümü olarak 2019-2020 Eğitim-Öğretim'e başlanmış olup hemşirelik daha uygun görüldüğü için bu bölüme çevrilmiştir. Eğitim dili Arapçadır.
Kazanılan Derece
Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Hemşirelik ön lisans derecesi (Associate Degree) almaya hak kazanmaktadırlar.

Kabul Koşulları
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) tarafından belirlenen yönetmelikler çerçevesinde, bu programa öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme (ÖSYM) Merkezi tarafından yapılan sınav sistemiyle olmaktadır. Öğrenciler, öğrenim görmek istedikleri program tercihlerini bildirdikten sonra, bu sınavdan aldıkları puana göre bu merkez tarafından ilgili programlara yerleştirilmektedir.
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, belirlenmiş kurallar uyarınca, lisans programlarına devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı ) derslerin tümünü başarı ile tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere bilgisayar programcılığı alanında ön lisans diploması verilir.


Mezun İstihdam Olanakları
Ön Lisans eğitimi sonunda başarılı olan öğrencilere "Hemşirelik Programcısı" diploması verilir. Mezun olan ebeler Hastanede Çalışabilir.


Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve dönem sonu sınavına girebilmesi için ise derslerin en az %70`ine, uygulamaların en az %80`ine devam etmiş olmalıdır. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, laboratuar sınavı, kısa sınav vb gibi ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten( AA ), (BA+), ( BA ), (BB+), ( BB ), (CB+), ( CB ), (CC+), ve ( CC ) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=11240