ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA PR. - Programı Bilgileri   
Dili Arapça
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği
Özel Güvenlik ve Koruma programının amacı; Suriye ekonomisi ve güvenlik sektörüne ara eleman yetiştirmek ve mesleki açıdan uzmanlaşmış elemanlar yetiştirmektir. Belirtilen bu nitelikler çerçevesinde güvenlik problemleri için çözüm geliştirme becerisini kazandırmak. Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM(YÖS) tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) Tercih Kılavuzunda “Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları” kısmında belirtilen koşullara uyulması gerekmektedir. Bu koşullar “5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun” un 10. Maddesi d, e, f, bentleri ile “5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin” 18. maddesinde belirtilen şartlara sahip olmaktır. Mezunlar; kamu kurum ve kuruluşlarının bünyesinde oluşturulan özel güvenlik birimlerinde, kişilerin silahlı koruması olarak, özel güvenlik şirketlerinde; bu şirketlerce verilecek güvenlik hizmet alanlarında (kamu kurum ve kuruluşları, alışveriş merkezleri, bankalar, gar, havalimanı, terminal, tramvay gibi ulaşım sistemleri, toplantı, konser, spor karşılaşmaları, sahne gösterileri gibi etkinlikler ve fabrikalar) çalışabilmektedirler. Programdan mezun olan öğrencilerimiz Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği, Sosyal Hizmet, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım lisans programlarına dikey geçiş yapma olanağına sahiptirler.
Bölüm Başkanı
Öğr.Gör. Zeki SUNAR
Tarihçe
Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı olarak Suriye Cerablus’ta, Cerablus Meslek Yüksekokulu kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın 12.04.2018 tarihli ve 7513506 sayılı yazısı üzerine 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun ek 39. Maddesine göre 05 Haziran 2018 tarihli ve 30442 sayılı Resmi Gazete’nin Mükerrer Sayısında yayınlandı.
Cerablus Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılacak bölümler ve programlar, bölgenin ihtiyaçları gözetilerek ve bölgenin bundan sonraki süreçte gelişiminde ihtiyaç duyulan insan kaynağının en hızlı şekilde yetiştirilmesine katkıda bulunacak şekilde tasarlanmıştır.
Özel Güvenlik ve Koruma Programı da bu inançla bölgedeki yaygın olan güvenlik ihtiyacını karşılamak amacıyla Meslek Yüksekokulumuz açılışında ilk kurulan 5 programdan biri olmaktadır.
Kazanılan Derece
Özel Güvenlik Görevlisi, Özel Güvenlik Sorumlusu
Kabul Koşulları
Lise ve dengi okullardan mezun olmak ve ÖSYM(YÖS) tarafından belirlenen şartları sağlamak
Üst Kademeye Geçiş
Bu programdan mezun olan öğrenciler, dikey geçiş sınavına girerek Sosyal Hizmetler veya Afet ve Acil Durum Yönetimi Örgün lisans alanında lisans eğitimlerine devam edebilirler. Ayrıca istedikleri takdirde sınava girerek açık öğretim fakültelerinin Kamu Yönetimi, İşletme, İktisat, Çalışma Ekonomisi vs bölümlerine devam edebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Katalogda yer alan derslerin tamamından en az "DD" (koşullu geçiş) kriterini sağlaması, 2 yıl(4 dönem) sonunda toplam 120 AKTS den az olmamak üzere dersten başarılı olması, okul not ortalamasının da en az 2.00(4 lük sisteme göre) ve üzeri olması ayrıca varsa zorunlu staj uygulamasından başarılı olması şartı ile okulumuz programından mezun olabilirler.
Mezun İstihdam Olanakları
Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü mezunları, kamu kurum ve kuruluşlarının bünyesinde oluşturulan özel güvenlik birimlerinde, kişilerin korunması olarak, özel güvenlik şirketlerinde; bu şirketlerce verilecek güvenlik hizmet alanlarında (kamu kurum ve kuruluşları, alışveriş merkezleri, bankalar, gar, hava limanı, terminal, tramvay gibi ulaşım sistemleri, toplantı, konser, spor karşılaşmaları, sahne gösterileri gibi etkinlikler ve fabrikalar) çalışabilmektedirler. Ayrıca bölgenin güvenlik ihtiyacı göz önünde bulundurularak genel kolluk birimlerinde görevlendirilebilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme yer alabilir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=11239