İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Program, çalisma alaninda üst düzey yönetici ile isçi ve teknisyen arasinda bulunan, teknisyenden daha fazla teorik bilgiye, mühendisten daha fazla uygulama becerisine ve Is Sagligi ve Güvenligi konusunda genel bilgilere sahip Is Sagligi ve Güvenligi teknikeri unvaninda ara eleman yetistirmektir. Avrupa Birligi süreci uyum yasalari çerçevesinde Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi tarafindan yayimlanan “6331 Sayılı İş Sağlığı ve GÜvenliği Kanunu ve Is Güvenligi Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluklari ve Eğitimleri Hakkinda Yönetmelik” is yerlerinde is güvenliginden sorumlu İş Güvenliği Uzmanı istihdamini zorunlu kilmaktadir. Programdan mezun olan ögrencilerimiz, is yeri çalisma yönetiminin güvenligini saglayabilecek, Isçi Sagligi ve Is Güvenligi kayit, dosyalama, izleme yönetimine hakim, felaket bazli tüm acil durumlarla ilgili yasal prosedür takibi ve uygulanmasini yapabilen, basta is yeri olmak üzere, profesyonel acil durum kuruluslari ve bölgedeki komsularla haberlesme ve organizasyon konusunda danismanlik hizmeti sunabilen, risk analizleri, çözüm önerileri ve buna bagli planlama ile bütçelendirmelerini yapabilen, çevre güvenligi ile ilgili planlama ve yönetim bilgisi ile donanmis, basta is yeri olmak üzere, profesyonel acil durum kuruluslari ve bölgedeki komsularla haberlesme ve organizasyon konusunda danismanlik hizmeti sunabilen, mesleginin gerektirdigi lisan bilgisine sahip hale gelecektir.
Bölüm Başkanı
Dr.Öğr.Üyesi Derya ÇEVİK TAŞDEMİR
Program Başkanı
Öğr.Gör. Yaşar Ede
Tarihçe
2012-2013 Yılı itibariyle bölüm hizmet vermektedir.
Kazanılan Derece
(Ön Lisans) Programi basariyla tamamlayan mezunlar Is Sagligi ve Güvenligi Teknikeri unvanini kazanir.
Kabul Koşulları
Ögrenci Seçme ve Yerlestirme Merkezi tarafindan yapilan Yüksekögretime Geçis Sinavina girmeleri ve yeterli puani almalari halinde puanlarina göre yerlestirilebileceklerdir. Yabanci uyruklu ögrenciler, programa üniversiteye yaptiklari direkt basvurularin degerlendirilmesi sonucunda kabul edilir. Daha fazla bilgi için Kurumsal Bilgileri menüsünde yer alan Lisans ve Ön Lisans Kabul Presedürleri ve Kayit Prosedürleri bölümünü ziyaret ediniz.
Üst Kademeye Geçiş
Ön lisans eğitimlerini tamamlamaya hak kazanan Türkiye uyruklu öğrenciler, ÖSYM’nin düzenlediği Dikey Geçiş Sınavından (DGS) yeterli puanı aldıkları takdirde, üniversitelerin Acil Yardım ve Afet Yönetimi, İşletme, İşletme Yönetimi, İş Sağlığı ve Güvenliği, Sağlık Yönetimi, Sosyal Hizmetler bölümlerinde 4 yıllık lisans programlarına devam edebilmektedirler. Yabancı uyruklu adaylar ilgili alanda lisans programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Bir ögrencinin programdan mezun olabilmesi için asagidaki kosullari karsilamasi gerekmektedir:
· Ders planindaki 120 AKTS kredisine sahip olan tüm dersleri basarmasi
· 4.00 üzerinden en az 2.00 genel not ortalamasina sahip olmasi
Mezun İstihdam Olanakları
Suan ki düzenlemeye göre, en az 50 kisinin devamli olarak 6 aydan fazla süren islerde ve sanayiden sayilan islerde is güvenligi uzmaninin çalistirilmasi yasal zorunluluktur. Bu programdan mezun olacak ögrenciler kamu, özel sektörde yer alan tüm kurum ve kuruluslarda "Is Sagligi ve Güvenligi Teknikeri" olarak istihdam edilme imkâni bulacaklardir. Güncel mevzuat hükümlerine göre Is Sagligi ve Güvenligi teknikerlerinin sertifika egitimi sonrasi Çalisma Bakanligi tarafindan yapilan Is Güvenligi Uzmanligi sinavinda basarili olmalari durumunda "C Sinifi is güvenligi uzmani" unvanini alabilmeleri mümkün olacaktir. 6331 sayili IS SAGLIGI VE GÜVENLIGI KANUNU program mezunlarina önemli is firsatlari vermektedir.Program mezunlari, tüm kurum, kurulus ve isletmelerde, ticaret merkezleri, çok katli yüksek binalar, üniversite ve yerleske seklindeki okullar, alisveris merkezleri ve topluma açik merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluslarinda, "Is Sagligi ve Güvenligi Teknikeri" olarak görev alabilirler. Is Sagligi ve Güvenligi Ön lisans Programini basariyla tamamlayan ögrenciler akademik kariyerlerine devam edebilir veya çesitli kamu ve özel sektör kuruluslarinda istihdam edebilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ ÖNLİSANS VE LİSANS EĞİTİM-ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİ'ne göre değerlendirme yapılmaktadır.



https://obs.gantep.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=11210